nieuws

Gemeente Utrecht gaat over veiligheid Belle van Zuylen

bouwbreed

Het is aan de gemeente Utrecht om te beoordelen of de te bouwen wolkenkrabber Belle van Zuylen veilig genoeg is. De gemeente kan dit wel degelijk doen op basis van de normen uit het Bouwbesluit 2003.

Dat schrijft minister Vogelaar (wonen) in antwoord op Kamervragen van de CDA-fractie. Het CDA had bij de minister aan de bel getrokken over de bouwplannen van de wolkenkrabber in Utrecht die 262 meter hoog moet worden. De fractie was bezorgd over de veiligheid van het gebouw, omdat het Bouwbesluit slechts normen kent voor gebouwen die niet hoger zijn dan 70 meter. Omdat er in Nederland nog nooit eerder zo’n hoge toren is gebouwd, wilden de Kamerleden Antoinette Vietsch en Ruud van Heugten weten op basis waarvan de gemeente de aanvraag voor de bouwvergunning moet beoordelen.
Vogelaar bestrijdt dat uit het Bouwbesluit geen veiligheidsnormen voortvloeien voor hoogbouw. De in het besluit opgenomen voorschriften voor constructieve veiligheid, windbelasting en bruikbaarheid gelden ook voor gebouwen die hoger zijn 70 meter, aldus de minister.
Volgens Vogelaar kan Utrecht dan ook goed zelf de aanvraag beoordelen. Het is ook aan de gemeente om te bepalen of het hoge gebouw wel past in de omgeving. Dat de toren tot in de verre omgeving van de stad en dus ook in het Groene Hart te zien zal zijn, doet daar in de ogen van de minister niets aan af. “Voor de bouw is geen rijksgoedkeuring nodig, noch die van naburige gemeenten”, aldus Vogelaar. Ze wijst erop dat er voldoende inspraak mogelijk is als het bestemmingsplan wordt gewijzigd om de bouw mogelijk te maken.

Reageer op dit artikel