nieuws

Franse bouwfraude treft ook politiek

bouwbreed Premium

Het is, althans voor zover bekend, het grootste bouwschandaal in Frankrijk. Een schandaal dat niet alleen de grootste bouwbedrijven samen 47 miljoen euro boete heeft ‘opgeleverd’ maar ook de politiek diep heeft geraakt. Een reeks goede bekenden van president Chirac, die volgende week plaats maakt voor Sarkozy, zit voor jaren in de cel, en of Chirac zelf de dans ontspringt is nog verre van zeker.

Ook in Frankrijk malen de kartelmolens langzaam, want de kiem voor het schandaal is inmiddels al 18 jaar geleden gelegd. In 1989 besloot de regioraad van l’Ile de France, de regio Parijs en omstreken, om de 471 hogere scholen of lycées onder handen te nemen. Veel scholen waren aan vervanging toe, andere konden een goede opknapbeurt gebruiken. Met het project, het grootste onderwijsbouwprogramma van Frankrijk, was een totaalbedrag gemoeid van 23,3 miljard oude franken (prijspeil 1990) ofwel 3,6 miljard euro.

Politiek

Naar goed Frans gebruik ging het werk naar aannemers, zowel grote als kleinere, die konden bogen op goede relaties met de politiek. Wie mee wilde draaien, moest echter ook iets terug doen. De Franse dimensie van een bouwschandaal betekende flinke bedragen – geschat wordt 50 miljoen euro – toeschuiven aan de politieke partijen. Het geld werd centraal ingezameld, eerst in klare munt, later in cheques, en werd verdeeld naar rato van het aantal parlementszetels.
Zo kreeg de UMP van Chirac en de nieuwe president Sarkozy omgerekend acht miljoen euro, de socialistische partij 7,2 miljoen en ontvingen zelfs de communisten 3,2 miljoen.
De belangrijkste betrokkenen aan de overheidskant, alle topadviseurs van Chirac die in de betrokken periode burgemeester van Parijs was, zijn in februari na een onderzoek dat tien jaar duurde veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier jaar tot 15 maanden terwijl zo’n veertig andere hoge en minder hoge functionarissen lichtere straffen kregen. Of Chirac zelf, die volgende week zijn presidentiële onschendbaarheid op moet geven, hetzelfde staat te wachten hangt voor een groot deel af van de goed gunstigheid van zijn opvolger.

Rapport

Wie smeergeld betaalde, moest uiteraard ook op werk kunnen rekenen. De afspraken daarover werden gemaakt in een hotel aan de Champs-Elysées. Volgens het vuistdikke rapport van de Raad voor de Concurrentie, die twaalf bouwbedrijven deze week een boete van 47,3 miljoen euro oplegde, draaide de molen rond veertien sociétés.
De raad stelt dat bewezen is dat het kartel de grootste 88 projecten met een totale waarde van 1,5 miljard euro naar zich toe trok. Officieel was zelfs vastgelegd dat de zes grote Franse bouwers 70 procent van het werk kregen en dat de rest onder – aangewezen – kleinere collega’s werd verdeeld. ”De bedrijven verdeelden de markt voordat de offerte-aanvragen de deur uitgingen tijdens hun ronde tafel bijeenkomsten. De werkwijze was steeds hetzelfde en maakte het mogelijk dat het kartel zeven jaar lang door kon draaien”, aldus de raad die vindt ‘dat buitengewoon ernstige schade is toegebracht aan de economie.”

Reageer op dit artikel