nieuws

Europese Commissie wil bedrijven met illegalen harder aanpakken

bouwbreed

De Europese Commissie wil dat alle EU-landen bedrijven die illegalen in dienst hebben harder aanpakken. Behalve boetes moeten recidivisten ook gevangenisstraffen kunnen krijgen. Dit stelt Europees Commissaris Franco Frattini voor.

De pakkans moet omhoog vindt Frattini. Een op de tien bedrijven in Europa moet jaarlijks controle krijgen op illegale werknemers. Het moet de grote toestroom van illegale werknemers helpen bestrijden. “Momenteel is er praktisch geen kans ontdekt te worden met illegale werknemers”, zegt Frattini.
Vorig jaar stapten controleurs binnen bij 2 procent van de 22 miljoen ondernemingen in de EU. Ook Nederland controleert jaarlijks bijna 2 procent van de bedrijven, aldus het ministerie van Sociale Zaken. “Maar het percentage zegt niet alles. Het gaat erom hoe gericht je controleert. Nederland doet dat heel gericht, met nu een trefkans van 25 procent”, aldus een voorlichtster.
Om de illegalen in de bouw, schoonmaak, restaurants en andere sectoren te weren, wil Brussel tegelijk dat alle EU-landen boetes en celstraffen zetten op het inhuren van illegalen. Nu hebben enkele Baltische en Oost-Europese landen nog geen gevangenisstraf voor werkgevers met illegalen. De EU-regeling moet voorkomen dat foute ondernemers naar deze land en uitwijken.

Celstraf

De Europese landen mogen zelf beslissen hoe hoog ze de boetes en celstraffen maken. Maar Brussel wil in elk geval dat er celstraf dreigt voor werkgevers met veel illegalen, die herhaaldelijk worden betrapt of die schuldig zijn aan uitbuiting of mensenhandel.
Brussel stelt verder voor dat het betrapte bedrijf ook nog eens het hele minimumloon en de sociale premies betaalt, evenals de terugkeer van de illegaal naar het land van herkomst. Ook moeten die bedrijven voor jaren uitgesloten worden van overheidsopdrachten of subsidies.
De Europese Commissie wil met de straffen helpen een einde te maken aan de vele bootjes met illegale Afrikanen die de Europese kusten bereiken. “De kans illegaal werk te vinden is de voornaamste drijvende kracht achter illegale immigratie”, aldus Franco Frattini.
Volgens recente schattingen leven in Europa drie tot acht miljoen illegalen. Elk jaar komen daar 350.000 tot 500.000 bij.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels