nieuws

Eland-Brandt maakt montage gevelelementen makkelijk

bouwbreed

Met zo weinig mogelijk profielen zoveel mogelijk doen, vat directeur Cees Duijzer de filosofie van Eland-Brandt samen. De fabrikant van aluminium schuiframen en schuifdeuren bouwt al zijn producten uit 21 profielen. De Maestro- en Maestribriljant zijn de nieuwste gevelelementen die het bedrijf uit Wormer aan zijn catalogus toevoegde.

“Esthetisch zijn de Maestro en Maestri in wezen identiek”, legt Duijzer uit. “Het verschil zit in het drierailsysteem waarnaar het ‘tri’ verwijst.” De fabrikant bouwt zijn ramen en deuren uit dezelfde profielen wat de keuzes voor de architect vergemakkelijkt. En dan is er ook nog het productieproces dat door de grotere uniformiteit efficiënter verloopt. “Die standaardisatie biedt nog voldoende ruimte voor de eigen inbreng van de architect”, vindt Duijzer, “Zolang de aanpassingen binnen het systeem vallen. De architect moet dus wel meedenken.” Zo is de hoogte van de schuifpuien beperkt omdat die met een grotere afmeting niet meer te plaatsen zijn. “Het gewicht van een optionele schuifpui mag ook niet meer dan 200 kilo wegen en een raam niet meer dan 80”, rekent Duijzer voor. “Dat gewicht moet immers met de hand in beweging worden gebracht.” Ouderen en gehandicapten komt Eland-Brandt tegemoet met een elektrische aandrijving die de deur of het raam op afstand of via een vaste knop elektrisch opent en sluit. Een algemenere optie is een geïntegreerd ventilatierooster, eventueel elektrisch bediend en voorzien van een CO2-sensor.

Website

De hele catalogus staat op de website. “Architecten kunnen er alle constructieve details opvragen”, zegt Duijzer, “Net als bestekteksten en bijvoorbeeld relevante kengetallen als die van de isolatiewaarde en de te behalen geluidsisolatie.”
De internetpagina blijkt aan te slaan. Die bleek in één maand al 1700 keer aangeklikt, terwijl de website op dat moment amper anderhalve maand actief was. Het zal er naar Duijzers mening ook mee te maken hebben dat woningen steeds vaker aluminium kozijnen krijgen. Het marktaandeel van aluminium ligt momenteel rond de 27 procent.

Gebruiksaanwijzing

Daarvan profiteert ook Eland-Brandt. De fabrikant zegt zijn nieuwe schuivende ramen en deuren al voor zo’n 1500 woningen te hebben aangeboden. Duijzer noemt zijn ramen en deuren geschikt voor nieuwbouw en renovatie. Voor degenen die dat werk doen hebben de gevelelementen geen geheimen meer; de bewoners moeten daarentegen vaak het nieuwe van deze producten worden bijgebracht. Eland-Brandt lost dat probleem op met een speciale gebruiksaanwijzing.
Proeven leren dat de nieuwe Maestro-en Maestribriljant in elk geval tot een druk van 450 pascal waterdicht zijn. Een enkel element bleef volgens Duijzer zelfs bij een druk van 600 pascal waterdicht. De elementen zijn bedoeld voor projecten tot 60 meter hoog. Eland-Brandt bereidt momenteel elementen voor die tot een hoogte van 80 meter kunnen worden gebruikt. In de kozijnen passen glaspakketten tot 34 millimeter dik. De nieuwe ramen en deuren bieden een U-waarde van 1,7 en dragen zo bij aan een epc van 0,8. De inbraakwerendheid voldoet aan klasse 2. Eén cilinder bedient een espagnoletslot en vergrendelt raam en deur in de kierstand.

Architecten moeten rekening houden met de manier waarop een gevelelement wordt geplaatst, vindt Cees Duijzer. Zo’n element komt kant en klaar op de bouwplaats en wordt met de hand in de gevel gemanoeuvreerd. Dan is het voor de monteurs prettig dat ze op hoogte geen buitenmodel kozijnen in bedwang moeten houden. Eland-Brandt beperkt mede om die reden het gewicht en de afmetingen van de gevelelementen. Een kliksysteem aan de onderkant van de kozijnen maakt de montage makkelijker. Plaatsen van elementen blijft evenwel lastig omdat ze altijd verticaal worden vervoerd. Voor een verdiepinghoge schuifdeur betekent dat een speling van 1,5 centimeter aan de onder- en van 2 centimeter aan de bovenkant. Wat betekent dat zo’n schuifdeur niet rechtop op een bok kan omdat die dan niet meer tussen de vloer en het plafond past.

Reageer op dit artikel