nieuws

‘Eén blok stad’ verfijnde vorm van stadsvernieuwing

bouwbreed Premium

“Wat wilt u daar dan gaan doen? Toch niet wonen zeker! Dat is een gribusbuurt”, schampert de stadswacht die de weg wijst. Woningbedrijf Rotterdam en Era Bouw schrikken er niet voor terug. Ze knappen in het Rotterdamse Middelland twee flinke woonblokken op in twee aanpalende straten, de Snellinckstraat en Zwaerdecroonstraat.

Marius Heijn van Era Bouw demonstreert trots zien wat hier onder de titel ‘Eén blok stad’ van de grond komt. Vijftig grote, karakteristieke vooroorlogse panden worden op de valreep gered. “Ze staan zowat op instorten”, weet hij. De bouwer herstelt de fundering, dragende muren, woningscheidende vloeren en het dak. De rest mogen de kopers doen; helemaal zoals ze het zelf willen.
Medewerkers verwijderen troep uit de leeggekomen huizen zoals doe-het-zelfplafonds, wanden en deuren. Nog deze week begint ook de eerste grote bouwklus: het maken van een nieuwe fundering. Met zes panden in de Snellinckstraat wordt het spits afgebeten; vandaar trekt het werk als een trein verder.

Negatieve kleef

De heipalen aan de achterzijde zijn verrot en aan de voorzijde, langs de verhoogd aangelegde straten, heeft ‘negatieve kleef’ toegeslagen: Onder het gewicht van de aanklevende grond zakken de palen omlaag. In hun neergang trekken ze de panden mee naar beneden.
Gevelonderdelen lijken aan de wandel. Niet elke paal zakt even snel; plaatselijk kan het decimeters verschillen. Ook vloeren liggen daardoor soms behoorlijk scheef. “We kunnen die verzakkingen niet terugdraaien maar de toestand wel fixeren. Een degelijke oplossing”, verzekert hij.

Charme

Erge scheve vloeren worden recht gemaakt met aflopende latten. “Maar een paar centimeter moet kunnen; dat hoort bij de charme van deze panden.”
Originele details horen daar ook bij. Net als de grote bomen die staan te pronken in de, voor stadsbegrippen riante, achtertuinen van 60 tot 100 vierkante meter.
Voor de fundering worden nieuwe palen geslagen waarna onder de huizen een funderingsvloer wordt gestort die de dragende muren ondersteunt. De losse gevels worden aan de bouwmuren verbonden. Woningscheidende vloeren krijgen een aanpassing aan de eisen van het Bouwbesluit.
In juni begint de verkoop, maar de interesse blijkt volgens Heijn al enorm. De cascowoningen bieden relatief veel kubieke meters voor weinig geld, grenzend aan de binnenstad, richting Rotterdam-West.
Nieuwkomers mogen niet al te arm zijn; daarom is besloten dat ze minimaal twee etages in de overwegend vijf lagen tellende panden moeten afnemen. Want anders meldt zich een verkeerde categorie, weet Heijn.
Om de wijk te laten opleven zijn gesettelde burgers nodig die, is de hoop, een duurzame relatie aangaan met de buurt. Wie één etage zoekt, van 55 tot 75 vierkante meter, tegen iets meer dan 1000 euro per vierkant meter, heeft wellicht andere plannen, is de vrees.

Afbouw

Heijn denkt dat de afbouw per verdieping zo’n 25.000 euro kost; indien gewenst doet de aannemer het. Een tweelaagse woning van 110 vierkante meter tegen 150.000 euro zou dan op twee ton uitkomen. Een eenvoudige inrichting en zelf klussen kunnen die prijs flink drukken.
In de cascowoningen komen alle leidingen – gas, water, elektriciteit, riool – op één punt binnen; de rest hoort bij de afbouw. Wie veel geld wil uitgeven aan de afbouw moet dat zelf weten, maar minimalistische oplossingen zijn toegestaan.
Vooral waar het de installaties betreft moet de uitvoering wel verantwoord gebeuren, daarom houdt de aannemer tijdens de afbouw de vinger aan de pols, verzekert hij. “Omdat het een nieuwe manier van werken is, zijn wij ook benieuwd hoe het uitpakt.”

Huurders

Zittende huurders kunnen blijven als ze dat willen. Vooral in de Zwaerdecroonstraat is een groot deel nog bewoond. Wie daaraan is gehecht, mag het oude interieur in de huurwoning behouden, anders wordt het gemoderniseerd. Rendabel is de (sociale) huur niet; de verkoop van veel woningen maakt het project haalbaar, legt Heijn uit. Hij vindt het echter winst dat met de huurders ook de sociale structuur van de buurt overeind blijft.
Eén blok stad houdt stand temidden van koude saneringen; Eromheen is nieuwbouw verrezen of is in de maak. “Hier laten we zien dat je ook op een meer verfijnde manier stedelijk kunt vernieuwen.”

Reageer op dit artikel