nieuws

Dura Vermeer verhoogt winst met 25 procent; omzet blijft gelijk

bouwbreed

Dura Vermeer heeft afgelopen jaar de winst met 25 procent opgevoerd tot 26,1 miljoen euro. Mede door vertragingen en het doorschuiven van een aantal projecten bleef de omzet hangen op ruim 1 miljard euro.

Onder aan de streep hield de Zoetermeerse bouwonderneming 23,4 miljoen euro over. De bouwer zag zich genoodzaakt een extra last van 2,7 miljoen euro te nemen in verband met de boete voor deelname aan het bitumenkartel. De Europese Commissie legde het bouwbedrijf eind vorig jaar een boete op van 5,4 miljoen euro. Dat was meer dan Dura Vermeer op had gerekend. Een aanvullende voorziening was daardoor noodzakelijk.
Het concern hield de omzet op 1,04 miljard euro, evenveel als het jaar ervoor. Volgens topman Dick van Well van Dura Vermeer is een omzetstijging uitgebleven, doordat is gekozen voor rendementsverbetering en niet voor groei van de bedrijfsopbrengsten.
“We hebben vorig jaar hard gewerkt aan de kwaliteit van onze organisatie en producten”, aldus de bestuursvoorzitter. Daarnaast werd Dura Vermeer geconfronteerd met vertragingen bij een aantal bouwprojecten. “Dat heeft ons ook omzet gekost.”
Een van de vertraagde projecten, betreft het nieuwe hoofdkantoor van de bouwer zelf. “Bedoeling was dat we daar eind volgend jaar in zouden trekken. Door bezwaarprocedures lopen we al acht maanden achter en de werkzaamheden zijn nog niet gestart.”
Van Well verwacht nu niet eerder dan in 2009 naar Rotterdam te kunnen verhuizen.
De topman van Dura Vermeer maakt zich zorgen over vertragende regelgeving, maar ziet in de stijgende bouwkosten een nog groter gevaar voor de bouwsector. “Materiaal, grondstoffen, personeel, onderaannemers; ze worden alsmaar duurder. De marges komen daardoor onder druk te staan.”
De bouwonderneming uit Zoetermeer verwacht dit jaar geen bijzondere stijging van de omzet en het resultaat. Dit ondanks een werkvoorraad van bijna 2 miljard euro, een record voor de onderneming.
Van Well: “Projecten worden complexer en groter, en duren daardoor ook steeds langer. Dat verklaart voor een deel de forse omvang van onze orderportefeuille. De uitdaging zal dit jaar echter vooral liggen in het op peil houden van onze marge, gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de oplopende bouwkosten.”
Op pagina 2:
Dura Vermeer: liever slim dan groot.

Reageer op dit artikel