nieuws

Duitse machine maakt timmerfabriek flexibeler

bouwbreed Premium

Tijdens een werkbezoek aan Duitsland ziet Ot de Waal, directeur van De Waal Timmerbedrijf uit Veen een houtbewerkingsmachine die zijn hart sneller doet kloppen. Na een jaar voorbereiding draait het ‘bewerkingscentrum’ nu vier maanden in zijn timmerfabriek.

De machine stelt het bedrijf in staat flexibel te werken en ondanks een volle orderportefeuille, nieuw werk twee keer zo snel uit te voeren.
Aannemers krijgen steeds vaker te maken met mondige particuliere opdrachtgevers die zelf willen bepalen wat voor ramen of deuren zij in hun woning willen. De noodzaak van flexibiliteit dringt door bij de productiebedrijven van bouwonderdelen. Eén daarvan is De Waal Timmerfabriek. Hier draait sinds kort een Duitse ‘Weinig’; een computergestuurde houtbewerkingsmachine waarmee de fabriek in een continu proces flexibel kan reageren op de vraag naar houtproducten. Volgens directeur Ot de Waal is de aanschaf een strategische zet: “We wilden het productieproces op een zodanige wijze verbeteren dat we ondanks een volle orderportefeuille in staat zijn nieuwe opdrachten aan te nemen en zeer snel uit te voeren.”

Profiteren

De flexibele productie blijkt in de praktijk echt te werken. “Behalve het fabriceren voor grote projecten, werken we ook veel voor onderhoudsbedrijven. Juist bij dit soort bedrijven komt het vaak voor dat ze snel één of een paar kozijnen moeten hebben. Wij zijn met de nieuwe machine in staat om tijdens een grote productie, een kleine opdracht tussendoor te doen.”
Ook aannemers profiteren van het flexibele werken. “Normaal maakten we in één keer voor bijvoorbeeld veertig woningen alle kozijnen. Nu delen we een dergelijke productie op in vier trajecten. Dat scheelt in de hoeveelheid hout die we op voorraad moeten hebben. Bovendien staan de nieuwe kozijnen niet meer voor langere tijd op de bouwplaats. Daardoor is de kans op beschadigingen minder, terwijl de aannemer meer ruimte op de bouwplaats houdt. Vooral bij binnenstedelijke projecten is dat van groot belang.” Voor de toeleveranciers van De Waal is het wennen. “We bestellen niet meer in één keer al het hang- en sluitwerk voor een totale productie, maar leveren naar gelang wij moeten produceren.”
Was bij grote producties een groot deel van de werknemers tegelijk op één locatie aan het werk, door de kleinere producties kan het werk nu worden verdeeld. “Als iedereen bezig was kozijnen op te sluiten, lag de het machinale gedeelte van de fabriek deels stil. Nu houden we bedrijvigheid op alle onderdelen”, aldus De Waal.

Stil

De machine werkt opvallend stil. De twee draaiende carrousels zijn afgeschermd door plexiglas. In de machine zijn 1600 verschillende profielen opgenomen. Razendsnel kiest de machine het juiste profiel.
“Hiermee win je heel veel tijd. Het aantal combinaties van profielen en contramallen bedraagt meer dan 10.000.” Het softwarematig aansturen van de machine gebeurt vanuit de afdeling werkvoorbereiding. Hier vandaan worden de gegevens direct naar de machine gestuurd. De machine kent per opdracht een uniek barcode toe. “Vervolgens gaat het hout aan de ene zijde de machine in. Afhankelijk van de opdracht rolt het hout in verschillende profielen aan de andere zijde weer uit.”
Na vier maanden schat De Waal dat hij ongeveer 75 procent van de mogelijkheden van de machine heeft benut. De machine stond er overigens niet zo maar. Aan de plaatsing ging een jaar voorbereiding vooraf. Vooral de opbouw van de gereedschappen nam veel tijd in beslag. De opbouw van de machine zelf in Veen duurde veertien dagen. Alle ‘oude’ machines in de werkplaats zijn nog zeker niet overbodig. “Ik heb nog voldoende ‘eenvoudig’ werk voor de machinestraat.” Het specialistische werk voert De Waal uiteraard uit met het nieuwe bewerkingscentrum.
Voor het onderzoek naar het inpassen van de Weinig in de bestaande productie en het optimaliseren van het werkproces heeft De Waal de hulp ingeroepen van Syntens. Verder heeft TNO-Eindhoven aan het traject bijgedragen. Over enkele weken volgt de eindrapportage van TNO.

Reageer op dit artikel