nieuws

Driejaarlijkse Nepromprijs naar Stadshart Almere

bouwbreed

Stadshart Almere is winnaar geworden van de driejaarlijkse Nepromprijs voor locatieontwikkeling. Omdat het Chassé Park in Breda nauwelijks in kwaliteit onderdoet, krijgen de Brabanders de speciaal in het leven geroepen Volhardingsprijs.

De jury onder voorzitterschap van Felix Rottenberg kon maar moeilijk een keuze maken tussen de twee bovendrijvende inzendingen. Over het winnende Plan Monnikenhuizen was in 2004 niet veel discussie. Maar hoe Stadshart Almere en het Chassé Park tegen elkaar af te wegen?
Al puzzelend kwamen Rottenberg (behalve voorzitter van Architectuur Lokaal ook bestuurslid van de Gerrit Rietveld Academie) met zijn drie mede-scherprechters Marja van der Tas, Patrick van Mil en Jaap Huisman tot het oordeel dat sprake is van gelijkwaardige initiatieven.
Met het verschil dat de Brabanders voor de opgave van een transformatie stonden en in Flevoland de aandacht toch vooral gericht was op de intensivering.
“Beide projecten blinken uit omdat marktpartijen consistent aan de kwaliteit hebben getrokken. Het commerciële belang was duidelijk aanwezig. Publiek en privaat is zeer intensief samengewerkt”, meldt het juryrapport.
Oog voor detail is zowel in de polder als op het Brabantse zand te ontdekken. Waar anders dan in Almere zie je gratis bewaakte fietsstallingen? In Breda worden de automobilisten verrast door keurige wc’s in de parkeergarage.
Wat betreft stedenbouw en architectuur kent het Chassé Park nauwelijks missers. Hooguit past een kritische noot bij de overgang naar het stadskantoor. Dan is op Stadshart Almere rond Waterplein en hotel wel meer aan te merken.
Aan de andere kant valt moeilijk te ontkennen dat de in Almere neergezette prestatie – met zijn stapeling van functies en verschillende maaivelden – complexer is. Vooral vanwege de moeilijkheidsgraad gaat de prijs van de projectontwikkelaars daarom naar Almere, het stedenbouwkundige product van Rotterdamse architectenbureau OMA.
Volgens de jury hebben gemeente, Bouwfonds MAB en Blauwhoed Eurowoningen met hun Stadshart stedelijkheid gebracht in een voordien lege, suburbane en truttige omgeving. Om de bedenkers van het Chassé Park niet met lege handen te laten staan, werd voor eenmalig gebruik de Volhardingsprijs bedacht. In ontvangst te nemen door de gemeente Breda, Proper-Stok en AM. Immers, zelden werd zo veel eigenwijs doorzettingsvermogen aan de dag gelegd. Het Chassé Park versleet drie wethouders maar de ambtenaren en marktpartijen bleven op koers.
Het project Bergse Haven van belegger Amvest en ontwikkelaar AM kreeg gisteren in Haarlem een aanmoedigingsprijs. Op gedurfde wijze behelst het plan Bergen op Zoom zijn gezicht aan het water terug te geven.

Reageer op dit artikel