nieuws

De geboeide bestuurder

bouwbreed Premium

Waarom worden er eigenlijk nog rechtszaken gevoerd. Na de uitspraak van ondernemingsrechter Huub Willems in de zaak van de effectenbezitters tegen ABN Amro doken de Clavannen over elkaar heen om te verklaren dat die uitspraak, opschorting van de verkoop van Lasalle aan de Bank of America, volstrekt verwacht en logisch was.

Waarom worden er eigenlijk nog rechtszaken gevoerd. Na de uitspraak van ondernemingsrechter Huub Willems in de zaak van de effectenbezitters tegen ABN Amro doken de Clavannen over elkaar heen om te verklaren dat die uitspraak, opschorting van de verkoop van Lasalle aan de Bank of America, volstrekt verwacht en logisch was.
Op zich klopt dat ook. In eerdere uitspraken heeft Willems aangetoond de toegenomen macht van de aandeelhouders buitengewoon serieus te nemen. Sommigen noemen hem in dit verband ook wel eens de bewaker van de code Tabaksblat. Dat is dan onjuist, hij is eerder de hofleverancier geweest van de gelijknamige commissie. Die heeft dankbaar gebruik gemaakt van uitspraken van Willems om de code op te stellen.
Hoe het ook zij, ome Huub heeft menig ondernemingbestuurder wederom in rouw gedompeld. Wat is er nu nog leuk aan het besturen van een beursgenoteerd bedrijf als je niet eens meer zelf kunt uitmaken hoe je dat doet. Als vijandig uitziende gelukszoekers als Banco Santander, Fortis en Royal Bank of Scotland, Barclays, de oud financier van de apartheid in Zuid-Afrika en nog steeds financier van Robert Mugabe, kortom een net bedrijf, in de wielen willen rijden, dan moet je zeker als je Rijkman Groenink heet, toch de mogelijkheid hebben het gevaar te bezweren met een gifpil.
Dat was dan de verkoop van Lasalle, ongeveer de enige reden waarom de Schotse bank in het consortium met Fortis is gaan zitten. Dat Willems daar doorheen heeft geprikt en de verkoop heeft opgeschort, is niet alleen logisch, maar onontkoombaar.
Boeiend is nu het vervolg. Bank of America heeft al laten weten ABN Amro te houden aan de verkoop en de juristen van ABN Amro zijn zo dom dat zij Willems om uitleg hebben gevraagd over het vonnis. Alsof die de chaos heeft veroorzaakt en niet de bewoner langs de Vecht die elke zaterdag het gazonnetje moet bijknippen.
Alleen daarom al heeft Joop van Oosten het handiger gedaan. Geen gazon rond zijn penthouse dus hij kan zich bezighouden waarvoor hij door de aandeelhouders is ingehuurd, het besturen van BAM. En afgezien van Duitsland doet hij dat goed. Toch blijft de aandeelhouder wat afwachtend. De beurskoers blijft nog steeds rond de 20 euro hangen. Komende week tijdens de AVA zal wel blijken of ook die aandeelhouder met zijn 1 procentje BAM blij is.
Want dat blijft in de hele affaire toch het meest curieus. Hoe een klein aandeelhoudertje erin is geslaagd de boardroom van ABN zo in de stress te doen schieten. Wat dat betreft blijft het een boeiende tijd.

Reageer op dit artikel