nieuws

Complex Zwarte Madonna in juni tegen de vlakte

bouwbreed Premium

De Zwarte Madonna in de Haagse binnenstad gaat de komende maanden tegen de vlakte. De sloopwerkzaamheden aan het gebouw in het Wijnhavenkwartier beginnen woensdag 6 juni.

De Zwarte Madonna in de Haagse binnenstad gaat de komende maanden tegen de vlakte. De sloopwerkzaamheden aan het gebouw in het Wijnhavenkwartier beginnen woensdag 6 juni.
De Zwarte Madonna moet wijken voor nieuwe huisvesting van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Dit omvangrijke project, waarmee honderden miljoenen euro’s zijn gemoeid, start begin volgend jaar. De in totaal 4000 ambtenaren van de twee departementen worden gehuisvest in twee 140 meter hoge torens naar ontwerp van de Duitse architect Hans Kolhoff. Ook verschijnt er een 125 meter hoge woontoren met 125 sociale huurwoningen en 121 vrijesectorwoningen. De nieuwe ministeries worden waarschijnlijk in 2012 opgeleverd, de woontoren twee jaar eerder.
De aanbesteding voor de nieuwbouw van de ministeries is in februari gestart. Het is de bedoeling na de zomer het werk te gunnen. Eerder werd al duidelijk dat de Rijksgebouwendienst bij de aanbiedingen nadrukkelijk zal kijken naar de voorgestelde werkwijze. Omdat de bouwput midden in de binnenstad ligt en de ruimte op en rond de bouwplaats beperkt is, zal het plan van aanpak van de inschrijvers om de overlast zo veel mogelijk te beperken veel aandacht krijgen van de opdrachtgever.

Beroep

Volgens de oorspronkelijke planning had de sloop van de Zwarte Madonna al in april 2004 plaats moeten vinden. Een aantal bewoners stak daar een stokje voor door beroep aan te tekenen tegen de sloop- en bouwplannen. De laatste twaalf huurders troffen uiteindelijk een schikking met de gemeente.
De gemeente Den Haag verwacht de meeste overlast tijdens de sloopwerkzaamheden. De gemeente denkt echter dat de overlast beperkt kan blijven, zodat een schaderegeling voor ondernemers in de binnenstad niet nodig is. De ondernemers konden bij eerdere grote bouwprojecten in de stad, zoals de tramtunnel, wel een schadevergoeding aanvragen voor omzetverlies.

Reageer op dit artikel