nieuws

Chinezen en leger ingezet tegen leegloop Polen

bouwbreed Premium

Om het tekort aan bouwvakkers in Polen op te lossen heeft het land nieuwe middelen ingezet. De grens voor werknemers uit het oosten moet verder worden opengezet en de overheid wil het leger inzetten om te voorkomen dat bouwprojecten niet op tijd afkomen.De druk op het land is toegenomen door de toekenning van het Europees voetbalkampioenschap Euro 2012 aan Polen en de Oekraïne. Hierdoor moet een aantal bouwprojecten versneld worden waaronder de aanleg en verbouwing van vijf grote voetbalstadions.Dat probleem komt boven op de tekorten aan bouwvakkers die ontstonden na de toetreding van dat land tot de Europese Unie. Het Poolse ministerie van Arbeid werkt nu aan een wet die het mogelijk moet maken om bouwvakkers uit Wit-Rusland, Rusland, de Oekraïne en zelfs Azië te halen.J.W. Construction, de grootste ontwikkelaar van woningen in Polen wil bouwvakkers aannemen uit Oezbekistan en Tadzjikistan. Bouwbedrijf Polnord wil mensen gaan aannemen uit China.Onder de nieuwe wet hebben deze arbeiders geen werkvergunning meer nodig en mogen ze voor drie maanden naar Polen komen. Volgens minister Kuberski is langer niet mogelijk omdat het land anders in de problemen komt met regels van de Europese Unie.Verder is het ministerie van Transport in overleg met Defensie voor het inzetten van soldaten bij de aanleg van de wegen. “Wij hebben daartoe duidelijke signalen gekregen van de bedrijven dat zij geïnteresseerd zouden zijn in het inzetten van vakmensen vanuit het leger”, aldus minister Polaczek van Transport. Polen wil voor het jaar 2012 1000 kilometer snelweg aanleggen.

Reageer op dit artikel