nieuws

Britse bouwers ‘kieskeurig’ voor projecten OS 2012

bouwbreed Premium

Een nieuwe ronde ‘preferred bidders’ voor grote projecten voor de Olympische Spelen van 2012 laat opnieuw een grote belangstelling zien onder buitenlandse aannemers. Vinci uit Frankrijk en het Duitse Hochtief staan op de lijst voor het Olympische zwembad terwijl het Franse Bouygues en opnieuw Vinci naast Australische ontwikkelaar Babcock & Brown ‘shortlisted’ zijn voor het internationale mediacentrum.

”Er is geen sprake van dat Britse bouwers geen belangstelling hebben. We hebben alleen al jaren een ‘booming’ bouwsector in dit land, aannemers kunnen echt kieskeurig zijn. We moeten er dus voor zorgen dat we ze zakelijk ook echt iets te bieden hebben’,’ zegt John Armitt, voorzitter van de Olympic Delivery Authority ODA, de organisatie die de voorzieningen voor de Spelen van 2012 moet realiseren. Armitt (60) is eerder deze maand overgestapt van railinfrastructuurbedrijf Network Rail om bij de Olympische dienst de vorig jaar inderhaast vertrokken Amerikaan Jack Lemley op te volgen. Armitt ontvangt voor zijn nieuwe job 375.000 euro per jaar voor een werkweek van drieënhalve dag.

Shortlist

Voor het zwemcomplex is een ‘shortlist’ opgesteld van drie combinaties: het nog altijd puur Britse Balfour Beatty, Vinci-dochter Eiffel en het Duitse Hochtief dat op dit moment ten zuiden van Londen net de laatste hand legt aan de Channel Tunnel Rail Link. Een andere kandidaat, de in Londen en omgeving actieve bouwer Ardmore, heeft de lijst niet gehaald wat de discussie dat Britse bouwers aan de kant blijven alleen maar heeft aangewakkerd. Het zwemcomplex is ontworpen door de bekende Iraakse architecte Zaha Hadid die eerder wel terug moest naar de tekentafel omdat haar eerste plan veel te duur uitkwam. Eén van de belangrijkste aanpassingen is dat het ingenieus ontworpen dak als ‘visitekaartje’ voor het complex nu in een veel eenvoudiger vorm uitgevoerd zal worden. Het internationale mediacentrum van 120.000 vierkante meter, dat na de Spelen als kantoorruimte beschikbaar komt, trok vier belangstellenden. Ook hier is Balfour Beatty in de markt in samenwerking met Babcock & Brown, gevolgd door de Britse collega’s van Carillion, Bouygues en Vinci-dochter Norwest Holst samen met de Britse ontwikkelaar Rosemound.
Behalve de complexen waarvoor de eerste selectie nu voor is afgerond, lopen er nog enkele grote aanbestedingen voor olympisch werk. Zo staat de inschrijving open voor het wielercentrum en voor een tijdelijk stadion voor basketball, schermen en moderne vijfkamp en krijgt de ODA daarnaast graag gegadigden voor de transportinfrastructuur bestaande uit wegen, bruggen, voetpaden en andere voorzieningen.

Rij

De buitenlandse gegadigden sluiten aan in een steeds langer wordende rij. Zo is de opdracht voor het Olympisch Dorp onlangs toegewezen aan een consortium rond het Australische Lend Lease dat daarbij onder meer Bouygues versloeg. Het dorp komt naast het internationale vervoersknooppunt – compleet met woningen en winkelcentra – in Stratford dat wordt ontwikkeld door het eveneens Australische Westfield. Het schoonmaken van het terrein in Oost-Londen waar de Spelen in 2012 worden gehouden is een klus voor het Britse Morrison naast Edmund Nuttall, dochter van het vaderlandse BAM. Nuttall doet het zuidelijke deel, Morrison het noordelijke. Beide civiele aannemers hebben inmiddels 24 procent van de terreinen gereinigd en opgeleverd, waarbij 95 procent van het vrijkomende materiaal is gerecycled, meldde de ODA onlangs trots.

Reageer op dit artikel