nieuws

Bouwen in Eurozone groeit 11,4 procent

bouwbreed

De bouwproductie is in de landen met de euro als munteenheid in een jaar tijd met 11,4 procent gestegen. Dat constateert het Europees statistisch bureau Eurostat.Volgens de statistici uit Luxemburg trekt binnen de Europese Unie de bouw het sterkste aan in de landen van het voormalige oostblok. De sterkste groei valt waar te nemen in Polen. In maart lag de bouwproductie in dat land maar liefst 41,6 procent boven het niveau dat twaalf maanden eerder gehaald werd. Relatief neemt de Poolse bouwwoede af. In januari en februari nam de productie een voorsprong van respectievelijk 60,1 en 56,7 procent op de oude schema’s.

Hoog tempo

Slovenië is een ander land waar de bouwers haast maken. Sinds november wordt in een steeds hoger tempo geproduceerd. Slovenië heeft dan ook de meest florerende economie van alle staten in het voormalig communistische Oosten. De bouwlust bleek in maart 36,6 procent groter dan een jaar eerder.
Ook Roemenië behoort tot de uitblinkers. De bouwproductie steeg ten opzichte van twaalf maanden geleden met een derde. Tsjechië en Slowakije laten groeicijfers zien van respectievelijk 27,5 en 17 procent.
Duitsland is het enige westerse land dat zich met de Oost-Europese dadendrang kan meten. Na elf jaar crisis veert de aannemerij duidelijk weer op. In januari pakte het land – geholpen door de zachte winter – uit met bouwactiviteiten 35,6 procent boven het niveau van begin 2006. Sindsdien vlakte de groei af maar het land staat ten opzichte van een jaar geleden nog steeds 24,1 procent in de plus.
Met een score van 8,3 procent extra kon Nederland in maart de gemiddelde Europese groei niet bijbenen. De grootste achterblijver is Portugal.
Maanden achtereen al kampt het land met krimpcijfers van 11 tot 5 procent. Opvallend genoeg noteert Duitsland in maart een terugslag van 6,5 procent ten opzichte van februari.

Reageer op dit artikel