nieuws

Besix steeds sterker in Midden-Oosten

bouwbreed

De Belgische bouwgroep Besix heeft vorig jaar voor de eerste keer minder dan de helft van zijn, – met 26 procent gestegen -, omzet van 1276 miljoen euro behaald op zijn thuismarkt (Frankrijk en de drie Beneluxlanden). Het aandeel van de omzet uit het Midden-Oosten (de Golfstaten) steeg naar 37 procent van het totaal.

In Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten bouwt Besix momenteel de kantoortoren Burj Dubai, die de hoogste wolkenkrabber ter wereld zal worden.
Directeur Johan Beerlandt van Besix ziet geen gevaar in een te grote afhankelijkheid van het Midden-Oosten. Volgens hem zijn de economische vooruitzichten daar zeer goed en kan zijn bedrijf er zodanig toegevoegde waarde bieden en bijgevolg interessante winstmarges realiseren. Voor dit jaar mikt Besix op een verdere stijging van de omzet met ongeveer 20 procent. Een verdubbeling van de omzet zou volgens Beerlandt wel kunnen, maar het bedrijf heeft niet genoeg medewerkers om alle mogelijke nieuwe projecten te begeleiden zoals het dat wenst. Momenteel bedraagt het personeelsbestand 16.900 waarvan 15 procent in België. Vorig jaar werden wel 220 nieuwe stafmedewerkers in dienst genomen.
Besix nam vorig jaar in België vijf kleinere bouwbedrijven over. Nieuwe overnames nog dit jaar sluit het bedrijf niet uit, maar niet in het buitenland. Beerlandt: “Ons succes bestaat vooral in het bieden van hoge toegevoegde waarde, die gebaseerd is op technologische kennis en de kwaliteit van onze leidinggevende medewerkers.”

Scepsis

De Belgische bouwmarkt bekijkt hij met een zeker scepsis: “Op de Belgische bouwmarkt kiest men altijd voor de laagste prijs. Maar wij zijn niet van plan om onder de kostprijs te gaan om werken in België binnen te halen. Er is hier ook nog te veel concurrentie. Een verdere consolidatie is onvermijdelijk.” Wel geeft Beerlandt toe meer Franse bouworders te willen.

Reageer op dit artikel