nieuws

Belgisch parlement maakt passiefhuizen fiscaal aantrekkelijk

bouwbreed

Het Belgische parlement heeft ingestemd met een liberaal-socialistisch wetsvoorstel dat een fiscale stimulans invoert voor de zogeheten passiefhuizen. Het energieverbruik in deze woningen, die zo goed zijn geïsoleerd dat ze nauwelijks verwarming nodig hebben, ligt minimaal vier keer lager dan dat van een standaard recent gebouwde woning in Vlaanderen, terwijl het wooncomfort erg hoog ligt.

De nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat bouwers of kopers van een passiefhuis kunnen genieten van een belastingvermindering van 600 euro per jaar per woning en dit voor de duur van 10 jaar. De Bouwunie, die de middelgrote en kleinere bouwbedrijven in Vlaanderen vertegenwoordigt, juicht deze fiscale stimulans voor passiefhuizen toe: “De bouw van passiefhuizen zorgt namelijk voor een flinke energiebesparing, en helpt zo de CO2-uitstoot aanzienlijk te beperken.

Extra-investering

Een passiefhuis vraagt echter een aanzienlijke extra-investering van minimaal 10 procent vergeleken met een klassieke woning. Een belastingvermindering van 600 euro gedurende 10 jaar zal deze hogere kosten dan ook lang niet dekken. Bovendien blijft het zo dat de opdrachtgever bij de uitvoering van zijn passiefhuis nog steeds de volledige investering moet dragen, voordat hij kan genieten van de belastingvermindering. Een passiefhuis bouwen zal dan ook nog steeds vooral weggelegd blijven voor de meer gegoede burgers.”
Toch spreekt de Bouwunie van een stap in de goede richting. Tot nu toe konden (ver)bouwers van een passiefhuis namelijk enkel terecht bij distributienetbeheerder Eandis voor een financieel duwtje in de rug van respectievelijk 1500 euro voor een nieuwbouwwoning en 2000 euro voor een renovatie.

Concept

De Bouwunie hoopt dan ook dat de nieuwe wetgeving meer mensen zal aanzetten tot het bouwen van een passiefhuis. De Bouwunie ondersteunt bovendien ook zelf het concept van passiefhuizen. Zo loopt er momenteel een onderzoeksproject naar de ontwikkeling van superisolerend schrijnwerk voor passiefhuizen.
Daarnaast doet Bouwunie heel wat inspanningen om haar leden uitgebreid te informeren over energiezuinig en duurzaam bouwen in het algemeen en het bouwen van passiefhuizen in het bijzonder.
Passiefhuizen vragen namelijk een ver doorgedreven vakmanschap bij de uitvoering. De bouw ervan gebeurt daarom in bouwteams en niet meer volgens de traditionele keten bouwheer, architect, lastenboek, aanbesteding, hoofd- en on der- of nevenaannemers.

Reageer op dit artikel