nieuws

Afzetprijzen materialen fors gestegen

bouwbreed

De afzetprijzen van bouwmaterialen zijn in maart met 5,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Deze stijging ligt beduidend hoger dan de toename van de afzetprijzen in de totale Nederlandse industrie.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat vooral hout- en basismetaalproducten hard in prijs gestegen zijn met 9,5 procent. Ook in de bouwmaterialenindustrie en de metaalproductenindustrie namen de prijzen behoorlijk toe met 5,5 respectievelijk 6,3 procent.
Dat de stijging van de afzetprijzen voor de totale industrie beperkt is gebleven, is te danken aan de olieprijzen. In de aardolieverwerkende industrie zijn de afzetprijzen met 8,6 procent gedaald. Dit is te danken aan de koers van de dollar die sinds maart 2006 met 10 procent is gezakt en aan de daling van de ruwe olieprijzen met 1 procent.

Aardolie

Dit heeft zijn invloed gehad op producten op basis van aardolie. Zo zijn de afzetprijzen van bitumineuze producten met 2,5 procent gedaald. In de gww-sector is dit zichtbaar door een daling van het prijsindexcijfer voor geasfalteerde wegen.
Van oktober 2006 tot januari 2007 daalde deze index van 120 naar 117. Voor de totale gww-sector daalde het indexcijfer met 1 punt van 125 naar 124. Behalve geasfalteerde wegen werden ook klinkerwegen goedkoper.
In deze sector steeg wel de prijs van de aanleg van rioleringen, evenals de prijzen voor grondverzet en waterbouwkundige werken. Kunstwerken en spoorwegen werden in drie maanden tijd marginaal duurder.

Looncomponent

I n de bouw van nieuwbouwwoningen is de stijging van de materiaalprijzen nog niet volledig terug te vinden, In een jaar tijd zijn de materiaalkosten van een nieuwbouwwoning met zo’n 5 procent gestegen, De laatste drie maanden echter zijn deze kosten nauwelijks gestegen.
De looncomponent in de bouwkosten is in een jaar tijd met slechts ruim 1 procent gestegen. Daardoor bleven de totale bouwkosten van nieuwe woningen beperkt tot bijna 3 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels