nieuws

Aardwarmtebron bespaart 75 procent

bouwbreed

De in Bleiswijk aanwezige aardwarmtebron op ongeveer 1700 meter diepte, levert vleestomatenbedrijf A+G Van den Bosch, meer vermogen op dan gedacht: 6 megawatt in plaats van 4 over een periode van in ieder geval dertig jaar. Daarmee bespaart het bedrijf uiteindelijk 75 procent op haar energiekosten.

Ondanks een voortdurende periode van ‘drukte, spanning en ingewikkelde materie’ is Rik van den Bosch, één van de directeuren van het vleestomatenbedrijf, enthousiast over het project dat uiteindelijk zijn kas van ongeveer 7 hectare moet verwarmen. De scores van de eerste testfase waren beter dan hij had durven dromen.
“We verwachten dat de aardwarmtebron capaciteit heeft voor dertig jaar. Pas vanaf dat moment is de doorbraak bereikt.” De doorbraak ligt in het punt, waar het koudere water (30 graden) dat terug de bodem in is gevoerd, de warmtebron van ongeveer 65 graden afkoelt.
Om dat moment zo lang mogelijk uit te stellen komt de afvoerbron (ook op 1700 meter diepte) ongeveer 1,5 kilometer vanaf de geboorde productiebron te liggen. Van den Bosch meent dat het evengoed zo kan zijn dat de bron oneindig thermische kracht oplevert. “Misschien is het koude water over dertig jaar alweer opgewarmd”, aldus Van den Bosch.
Met de kanttekening dat het ministerie van Landbouw en het productschap Tuinbouw garant staat voor het al dan niet slagen van dit innovatieproject, investeert Van den Bosch zelf 5,5 miljoen euro. Inclusief onderhoud is berekend dat de aardwarmtebron deze kosten na tien jaar terugverdient. Daarna gaat Van den Bosch geld ‘verdienen’. “Dan bespaar ik ongeveer 75 procent op mijn energiekosten. In plaats van 800.000 euro betaal ik dan nog maar 250.000 euro.” In termen van gas schat Van den Bosch per jaar 3 miljoen kubieke meter te besparen.
Het is te vroeg om van een geslaagd project te spreken. De onttrekkingsput is weliswaar succesvol aangelegd, het aanleggen van de retourput moet nog beginnen. Deze week zijn de eerste werkzaamheden begonnen.
Van den Bosch gaat er van uit dat deze operatie minder tijd in beslag neemt, dan de vier maanden die het boren van de eerste put in beslag nam. “Maar, hoewel we veel hebben geleerd van de eerste boring, weet je nooit helemaal zeker wat je tegen komt.” Bang dat er iets grondig mis gaat, is hij niet. Over een paar maanden hoopt Van den Bosch de gaskraan definitief te kunnen dichtdraaien. “Dan hopen we de aardewarmtebron te kunnen aansluiten op ons verwarmingssysteem.”
De techniek die de tomatenkweker beoogt, wordt in vaktermen diepe geothermie genoemd. In Nederland is dit het eerste project dat op deze manier gebruik gaat maken van warmtebronnen uit de aarde.
Op pagina 7: Aanleg onttrekkingsput aardwarmtebron succes.

Reageer op dit artikel