nieuws

Aanleg onttrekkingsput aardwarmtebron succes

bouwbreed

Het vervangen van een boor en het wachten op een afsluiter die uiteindelijk uit Roemenië is gehaald, zorgden voor weken vertraging. Toch is het aanleggen van de onttrekkingsput, die heet water uit een zandpakket haalt, (diepte van 1700 meter) succesvol verlopen.

Verschillende metingen wijzen uit dat de aardwarmtebron groot genoeg is en voldoende heet is (ongeveer 65 graden) om tomatenkweker A+G Van den Bosch ten minste dertig jaar van thermische kracht te voorzien. Bovendien is een kleinere elektrische pomp nodig om het water omhoog te krijgen. Het elektriciteitsgebruik om het water omhoog te pompen wordt geschat tussen de 70 en 120 kWh. Gunstig is ook dat de zandlaag waarin het hete water zit met een geschatte dikte van ongeveer 100 meter, twee keer zo dik is als verwacht. Ook de kwaliteit van het zand is goed.
De eerste van twee booroperaties, is uitgevoerd door het Duitse boorbedrijf Daldrüp & Söhne. Omdat de twee benodigde putten (onttrekkingsput en injectieput) ongeveer 1,5 kilometer uit elkaar komen te liggen, is er schuin geboord om op een diepte van 1700 meter te komen.
In totaal nam het boren, dat in vier fases met een steeds kleinere diameter is gedaan, vier maanden in beslag. Van 30 meter, naar 441 meter, naar 2125 meter naar 2457 meter. Tijdens de boring werd het boorgat voorzien van stalen buizen.

Ondergrond

De eerste fase – 30 meter – duurde drie weken langer dan gepland. Volgens A+G Van den Bosch kwam dat vooral door de aanwezige zware klei in de ondergrond van Bleiswijk. Nadat de boor ‘Shaefer Rig’ zijn werk had gedaan, werd deze vervangen door de grotere B12-boor. Ondersteunende apparaten zoals, pompen, een boorspoeling, tanken en mixers, werden ingezet. Vanaf januari ging het boren een stuk sneller. In vijf weken tijd is ruim 1500 meter gehaald. In maart is de uiteindelijke diepte van 1706 meter bereikt.
Deze week wordt een begin gemaakt aan de tweede put, de injectieput. Nadat een warmtewisselaar de warmte van het water heeft onttrokken, leidt deze put het afgekoelde water (30 graden) terug de bodem in. Omdat het zogeheten geothermische water veel zout bevat kan het niet op het oppervlaktewater worden geloosd.
Tomatenkweker A+G van den Bosch is als opdrachtgever tevens verantwoordelijk voor de uitvoering. PGMI is belast met het boormanagement. TNO Bouw biedt eveneens technische en geologische ondersteuning.

Reageer op dit artikel