nieuws

Aandeelhouders hechten aan verantwoord ondernemen

bouwbreed

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en milieu gaan steeds meer leven voor aandeelhouders. Dit bleek tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders van BAM nog eens duidelijk.

Applaus oogstte de kleine particuliere aandeelhouder Kemper toen hij zijn zorgen uitsprak over eventuele bebouwing van de Zuidplaspolder. Ontwikkelaar AM, voor 50 procent van BAM, heeft daar grondposities. Die zouden volgens de belegger gebruikt kunnen worden om de polder tussen Rotterdam en Gouda groen te houden.
Scheidend president-commissaris Gert-Jan Kramer gaf met BAM-baas Joop van Oosten aan dat het bedrijf zich heel veel gelegen laat liggen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar dat de ruimtelijke ordening in ons land nu eenmaal door de overheden wordt bepaald. Bovendien kan BAM wel zeggen niet te bouwen in de Zuidplaspolder, “maar dan doet een ander bedrijf het wel”.
Het was de opmaat voor de Vereniging van Beleggers in Duurzame ontwikkeling om ook de nodige duiten in het zakje te doen. Waarom BAM niet net als Volker Wessels een verklaring ondertekent om alleen nog maar FSC-hout toe te passen. Een papieren gebaar, antwoordde bestuurder Nico de Vries. Het beleid is nu al zoveel mogelijk FSC-hout toe te passen, maar dat is nog onvoldoende leverbaar om het altijd te kunnen voorschrijven, vindt De Vries.

Beloning

Op het gebied van de financi ë n was het vooral de Vereniging van Effectenbezitters die zich danig roerde. De vereniging vond het maar niets dat de raad van bestuur een variabele beloning over 2006 heeft gekregen van 45 procent terwijl in Duitsland een verlies van 113 miljoen euro is geleden. Kramer legde uit dat juist daarom al een korting was toegepast van 15 procentpunt op de maximaal mogelijke bonus van 60 procent.
De VEB toonde zich verder wel heel tevreden over het beloningsbeleid in zijn algemeenheid. Vergeleken met andere beursgenoteerde bedrijven is de maximale variabele beloning van 60 procent van het jaarsalaris karig te noemen. Dit geldt temeer omdat BAM zijn bestuurders ook geen aandelen of opties toekent. Toch stemde de beleggersclub tegen het beleid, omdat de Raad van Commissarissen geen inzicht wenste te geven van het budget op basis waarvan de variabele beloning wordt berekend. Dat doet overigens geen enkel beursgenoteerd bedrijf. De overgrote meerderheid van de aandeelhouders vond het allemaal wel prima.
Samen met Robeco stemde de VEB ook tegen het voorstel om het bestuur te machtigen aandelen uit te geven tot maximaal 10 procent van het uitstaande kapitaal. Omdat hierbij ook cumulatief preferente aandelen kunnen zitten, riekte dit de VEB en Robeco te veel naar een beschermingsconstructie. Van Robeco mocht dat nog wel een half jaar, maar niet langer.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels