nieuws

Woningtransacties nemen met bijna 5 procent af

bouwbreed

Het aantal woningtransacties in Nederland is afgenomen. De prijzen zijn wel omhooggegaan waarbij er regionaal wel grote verschillen zijn.

In het eerste kwartaal van 2007 werden 45.255 woningtransacties geregistreerd. Dat zijn er 2263 (ofwel 4,8 procent) minder dan in dezelfde periode van 2006. Dat blijkt uit onderzoek van de website woningmarktcijfers.nl die de cijfers van het Kadaster nader analyseert.
Al acht maanden op rij zijn er minder woningtransacties dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Volgens directeur Leo van de Pas van Woningmarktcijfers.nl werd de daling wel verwacht. Het eerste kwartaal van 2006 (47.500 transacties) stak namelijk met kop en schouders uit boven voorgaande jaren toen het gemiddelde in het eerste kwartaal op ruim 40.000 lag.
De verschillen per provincie zijn groot. In drie provincies (Utrecht, Overijssel en Drenthe) was de daling van het aantal transacties meer dan 10 procent. Alleen Zeeland toonde een lichte stijging met 0,6 procent.

Noord-Holland

De gemiddelde verkoopprijs van alle verkochte woningen steeg naar 242.500 euro. Dat is 2,8 procent meer dan de gemiddelde prijs van het gehele jaar 2006. Noord Holland kende de grootste prijsstijging, namelijk 5,1 procent, terwijl Drenthe en Zeeland een lichte daling meemaakten. In Utrecht en Noord-Brabant namen de prijzen toe met 3,7 procent. Friesland en Zuid-Holland tonen nog lichte stijgingen met 0,3 respectievelijk 0,7 procent.
In vergelijking met het eerste kwartaal 2006 gingen de prijzen sterker vooruit, met 5,6 procent. Ook nu nam Noord-Holland met 9,5 procent de grootste stijging voor haar rekening. In deze vergelijking ging in geen enkele provincie de prijs omlaag.
In Groningen bijvoorbeeld gingen de huizenprijzen met maar liefst 8,2 procent omhoog. Noord-Brabant scoorde een plus van 6,6 procent. Zuid-Holland, waar de druk op de woningmarkt toch ook groot is, liet een huizenprijsstijging van 4 procent zien.

Middenmoot

De duurste provincie om te wonen blijft nog steeds Utrecht. De gemiddelde koopprijs ligt daar op 283.000 euro. Noord-Holland volgt met 276.700 euro, op de voet gevolgd door Noord-Brabant waar huizenkopers gemiddeld 268.200 moesten neertellen. Gelderland zit daar weer 12.600 euro onder.
De middenmoot wordt aangevoerd door Zuid-Holland waar gemiddeld 227.300 euro werd betaald. Dat is ruim 15.000 euro beneden de landelijk gemiddelde huizenprijs van 242.500 euro. In drie provincies kunnen huizenkopers nog voor minder dan 2 ton terecht. Groningen blijft de goedkoopste provincie met 183.900 euro gemiddeld. In Friesland moeten kopers 7200 euro meer neertellen. Zeeland zit net 900 euro beneden de twee ton.

Reageer op dit artikel