nieuws

Wereld Natuur Fonds meest energiezuinig

bouwbreed

Het Wereld Natuur Fonds is met zijn hoofdkantoor in Zeist winnaar geworden van de Nationale Energie Toekomst (NET-) Trofee. Deze prijs die is ingesteld door het ministerie van VROM voor excellente projecten op het gebied van energiebewust wonen en werken werd gisteren uitgereikt door minister Jacqueline Cramer. Het kantoor is gebouwd rond het karkas van een oud laboratorium uit 1954 maar daarvan is niets meer te zien. Het hergebruik past wel in de filosofie van de natuurbeschermingsorganisatie, die ook nog eens heeft geleid tot het meest energiezuinige gerenoveerde kantoorgebouw van Nederland. Ook op andere terreinen als materiaalkeuze en gebruiksvriendelijkheid scoort het gebouw hoog. De twee andere finalisten waren Seinen Projectontwikkeling uit Leeuwarden en Kanters Projectontwikkeling uit Barendrecht.

Het Wereld Natuur Fonds is met zijn hoofdkantoor in Zeist winnaar geworden van de Nationale Energie Toekomst (NET-) Trofee. Deze prijs die is ingesteld door het ministerie van VROM voor excellente projecten op het gebied van energiebewust wonen en werken werd gisteren uitgereikt door minister Jacqueline Cramer. Het kantoor is gebouwd rond het karkas van een oud laboratorium uit 1954 maar daarvan is niets meer te zien. Het hergebruik past wel in de filosofie van de natuurbeschermingsorganisatie, die ook nog eens heeft geleid tot het meest energiezuinige gerenoveerde kantoorgebouw van Nederland. Ook op andere terreinen als materiaalkeuze en gebruiksvriendelijkheid scoort het gebouw hoog. De twee andere finalisten waren Seinen Projectontwikkeling uit Leeuwarden en Kanters Projectontwikkeling uit Barendrecht.
Seinen ontwikkelde in Utrecht twee-onder-een-kapwoningen die de energiebedrijven het nakijken geven en door een efficiënt georganiseerde bouwkolom tegen een scherpe prijs tot stand kwamen. De woningen hebben een dikke laag isolatie achter een houten gevel, driedubbel glas, zonnepanelen, een zonneboiler en warmtepompen. Voor dit soort projecten ontwikkelde Seinen een financieringsmodel dat lage maandlasten oplevert en won daarvoor twee jaar geleden al de NET-trofee. Kanters ontwikkelde het stadsdeelkantoor van de gemeente Den Haag in Leidschenveen. Het is een licht, open gebouw met een gunstige energieprestatie. Op het dak staat een gigantische ooievaar. Dit symbool van Den Haag is hier kunstwerk en installatie ineen. De winddruk op de vleugels levert aandrijfkracht voor het ventilatiesysteem.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels