nieuws

Weekje buffelen voor een baan bij Heijmans

bouwbreed

Ze logeren in het M ö venpick hotel in Den Bosch, maar daar houdt de luxe dan ook wel bij op. Verder is het deze week keihard aanpoten voor de achttien studenten die geselecteerd zijn voor de Masterclass bij Heijmans. De beloning: het recht op een afstudeerstage bij het Rosmalense bouw- en vastgoedbedrijf, met daarna de mogelijkheid tot een dienstverband.

Want Heijmans is driftig op zoek naar academici. En wat is een mooiere manier voor een wederzijdse kennismaking dan via een stage? In de strijd om technisch hoogopgeleid talent moet een bedrijf echter met iets meer voor de dag komen dan simpelweg een vacature voor een stageplek, beseft Heijmans.
Daarom organiseert het bedrijf voor de eerste keer een Masterclass waarbij achttien “bovengemiddelde” studenten van de drie TU’s en de Rijksuniversiteit Groningen in vier dagen kennismaken met alle divisies van het bedrijf, licht Tom K ö hler van Heijmans toe. De zeventien mannen en één vrouw zijn geselecteerd uit 65 inschrijvingen. “De Masterclass geeft ons de mogelijkheid te zien wat voor vlees we in de kuip hebben. De case waaraan de studenten deze week werken, heeft dan ook het niveau van een afstudeeropdracht.”
Deze luidt: Bedenk een oplossing voor de wens van de Hockeyclub Den Bosch om uit te breiden, wat op de huidige locatie erg lastig is. Verder bevat het programma lezingen over thema’s als effectief samenwerken en creatief denken, een vastgoed-, bouw- en infra-avond en voor de nodige lichamelijke inspanning een hockeyclinic van Janneke Schopman, speelster bij het Nederlands elftal en werkzaam bij Heijmans beton- en waterbouw. Vanmiddag presenteren de studenten hun oplossingen voor de case aan een externe jury.

Klantgericht

K ö hler vindt de studenten “erg constructief”. “Ze staan open voor de informatie die we over ze uitstorten. Dat viel vooral op tijdens de bijeenkomst over klantgerichtheid. Tijdens hun studie zijn ze vooral vakinhoudelijk bezig en komt klantgerichtheid slechts in beperkte mate voor. In de praktijk staat dit element voorop, en ben je constant bezig met de vraag: voor wie bouw je dit?”

Niveau

De studenten voldoen zeker aan het niveau wat K ö hler zich had voorgesteld. “Wel had ik ze iets brutaler verwacht. Ze luisteren heel goed, en als we zeggen dat ze om half negen ’s ochtends op ons kantoor moeten zijn, dan zijn ze er ook!”
Het succesvol afronden van de Masterclass geeft recht op een afstudeerstage bij Heijmans. “We hebben altijd wel stagiairs, maar echt structureel georganiseerd is het nog niet. Dat willen we nu wel gaan doen.”
Heijmans gaat van de Masterclass een jaarlijks terugkerend evenement maken. “Als je zoiets doet, moet je het goed doen. Pas over een aantal jaren kan zoiets echt een status krijgen. Dan is het hopelijk een eer als je toegelaten wordt voor de Heijmans Masterclass.”

Reageer op dit artikel