nieuws

Vogelaar wil contracten voor wijkenaanpak

bouwbreed

PvdA-minister Vogelaar (wonen) wil prestatiecontracten afsluiten met gemeenten en woningbouwcorporaties over de aanpak van veertig probleemwijken.

“Het kan niet meer blijven bij intenties alleen. Je moet je aan elkaar durven committeren en het lef hebben de resultaten na vier jaar meetbaar te maken”, aldus Vogelaar maandagavond na afloop van een bezoek aan de Utrechtse achterstandswijk Kanaleneiland.
Vogelaar denkt erover om de betrokken partijen bij aanvang slechts een gedeelte van het toegezegde geld te geven. De rest van het bedrag zou dan achteraf, als alle afspraken zijn nagekomen, worden toegekend.
De minister komt daarmee enigszins tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. De Kamer gaf Vogelaar vorige week tijdens het kennismakingsoverleg te kennen dat de 100 miljoen euro extra per jaar niet moet worden uitgesmeerd over alle veertig wijken.
Het CDA voelt meer voor een pot, waar gemeenten die een plan klaar hebben aanspraak op kunnen maken. Ook de PvdA-fractie benadrukte dat het geld gericht projecten moet worden gestopt en niet op mag gaan aan het ‘papieren circus’.
Kanaleneiland is de tweede probleemwijk die een bezoek van de minister kreeg. Vorige week bezocht Vogelaar achterstandswijken in Rotterdam. Voor eind juni wil ze in ieder geval alle achttien gemeenten hebben bezocht die een wijk op de lijst hebben. De overige wijken volgen de rest van het jaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels