nieuws

Veelkleurige gevelpanelen Algemene Rekenkamer laten los

bouwbreed Premium

De tegeltableaus aan de gevel van de Algemene Rekenkamer in Den Haag laten los. De betonpanelen waarop de tegels zijn bevestigd, blijken te zwaar voor de elastische lijmverbinding die is toegepast.

Het gebouw, ontworpen door architect Aldo van Eyck, werd tien jaar geleden opgeleverd. Het is destijds gebouwd door aannemer Van Hoorn, die later werd overgenomen door Heijmans. Volgens een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst zijn het vooral de verticale veelkleurige gevelpanelen met halfronde tegels, de cannelures, die voor problemen zorgen. De afgelopen jaren kwamen verspreid al eens enkele tegels naar beneden; bij de zware storm afgelopen januari lieten complete panelen los. Sindsdien staan er hekken rondom het gebouw, om te voorkomen dat voorbijgangers worden getroffen door vallende geveldelen.
Een eerste onderzoek leert dat de betonpanelen van de cannelures te zwaar zijn voor de toegepaste lijmverbinding. Maar de oplossing zit hem volgens de woordvoerder niet in het gebruik van een sterkere lijm. Onderzoeksinstellingen studeren nog op een duurzame oplossing die rekening houdt met het auteursrecht van architect Van Eyck en kunstenaar Hellenius die de kleurstelling verzorgde van de tegels.
Bijkomend probleem is dat de tegelfabrikant failliet is, waardoor het lastig is om precies dezelfde tegels van gelijke vorm en kleur op hun plek terug te krijgen.
De tegels zorgden al eerder voor problemen. Onder invloed van weer en wind sprongen af en toe spontaan scherven af van het geglazuurde keramiek. Ook dat wil de Rijksgebouwendienst nu in een keer ondervangen.
Aannemer Heijmans is betrokken bij het zoeken naar een oplossing. Het is nog onduidelijk of de aannemer aansprakelijk kan worden gesteld.

Reageer op dit artikel