nieuws

Start- en landingsbaan Teuge in recordtijd geasfalteerd

bouwbreed

In recordtempo is gisteren een asfaltdeklaag op de vernieuwde start- en landingsbaan van luchthaven Teuge aangebracht. Vijf asfaltverwerkingsmachines werkten naast elkaar om de 27 meter brede baan in acht uur tijd te asfalteren.

Vijf machines werken naast elkaar om binnen acht uur de startbaan te asfalteren.

Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek werkt in opdracht van de luchthaven aan de renovatie en verlenging van de start- en landingsbaan en het bouwrijp maken van de toekomstige uitbreiding van het vliegveld. Het aanbrengen van de asfaltlaag vormt voor Dusseldorp de climax van het project. “Het neusje van de zalm”, zegt projectleider René Vering. “Planningstechnisch heeft dit veel voorwerk gevergd.”
Vanuit twee asfaltmolens, in Harderwijk en Ede, rijden de hele dag veertig trailers heen en weer. “Ze voeren 600 ton asfalt per uur aan”, weet Vering. “Het is een heel circus op de weg. We zijn vanmorgen om half zeven begonnen en om half drie vanmiddag is het werk naar verwachting klaar.”
Vandaag wordt de markering op de baan aangebracht en een stroefheidsmeting uitgevoerd. Morgen kan de nieuwe start- en landingsbaan, die met 500 meter verlengd is tot 1199 meter, weer in gebruik worden genomen.
In negen dagen tijd is dan de oude deklaag verwijderd, onderhoud aan de baan gepleegd en een nieuwe tussenlaag en deklaag aangebracht. Dat is een dag sneller dan in het bestek wordt geëist. Naast het werk aan de start- en landingsbaan heeft Dusseldorp rioolleiding, drainage en mantelbuis voor toekomstige verlichting aangelegd. Om de verlenging van de baan mogelijk te maken is bovendien een watergang en de weg rond het vliegveld omgelegd.
Luchthaven Teuge heeft samen met ingenieursbureau Tauw een plan ontwikkeld voor de uitbreiding van het vliegveld. Naast verlenging van de start- en landingsbaan omvatten de plannen een nieuw stationsgebouw en een bedrijventerrein voor luchthavengerelateerde bedrijven. De bouw van het nieuwe station begint later dit jaar.

Reageer op dit artikel