nieuws

Spaanse bouw vreest gevolgen instorten huizenmarkt

bouwbreed

Door paniek dat de aanhoudende luchtbel op de Spaanse huizenmarkt eindelijk uiteenspat, krijgen de koersen van de grote Spaanse bouwers grote klappen. Bedrijven als Sacyr Vallehermoso, ASC, Ferrovial en FCC zagen de koers al teruglopen met 3 tot 8 procent waarna er later in de week nog een schepje meer vanaf ging.

In Spanje zijn de prijzen van woningen de laatste tien jaar nog explosiever gestegen dan in de meeste andere Europese landen. Dat leidt tot een onafgebroken stroom bouwprojecten, vooral langs de kust maar ook in en rond de steden.
Dit jaar worden naar verwachting weer 800.000 nieuwe woningen gebouwd, terwijl de vraag wordt geschat op hooguit 600.000.
Vooral de laatste tijd neemt de vrees toe dat de luchtbel op uiteenspatten staat en dat zowel de vraag als de woningprijzen gaan kelderen. Vorig jaar zijn de prijzen weliswaar nog met 9,1 procent gestegen maar dat was het laagste cijfer sinds 2000.

Daling

In grote delen van het land hebben de woningprijzen inmiddels een daling ingezet. Tegelijkertijd meldt de nationale bank dat de schuldenlast van de Spanjaarden vooral door de hypotheken vorig jaar met 18,5 procent is toegenomen.
De paniek is vooral aangewakkerd door problemen rond de kleine projectontwikkelaar Astroc, waarvan de koers in vier dagen tijd met 60 procent is ingeklapt.
Daarnaast kregen ook banken met grote hypotheekafdelingen forse klappen te verduren. Instorten van de woningmarkt zou ernstige gevolgen hebben voor de meeste Spaanse bouwers die vaak zelf actief zijn in de onroerendgoedsector. Een bedrijf als Sacyr Vallehermoso probeert al tijden minder afhankelijk te worden van onroerend goed, in het kader waarvan Sacyr hardnekkig probeert de Franse bouwer Eiffage over te nemen.
Zelfs de Spaanse regering is nu in het geweer gekomen om een dreigende woningcrisis af te wenden. Staatssecretaris voor volkshuisvesting Maria Trujillo: “De markt is niet ingestort, we stevenen af op een zachte landing.”

Reageer op dit artikel