nieuws

Resultaat Siemens overtreft verwachtingen

bouwbreed

Het Duitse technologieconcern Siemens heeft in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2006/2007 over alle linies gepresteerd volgens verwachtingen of beter.Daags na de mededeling dat bestuursvoorzitter Klaus Kleinfeld vertrekt als zijn contract in september afloopt, maakt het bedrijf zijn cijfers over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar bekend. Die zijn ondanks alle problemen binnen het bedrijf goed.Siemens boekte een nettowinst van 1,26 miljard euro tegen 923 miljoen euro een jaar eerder. De omzet steeg met 10 procent tot 20,6 miljard euro. Beide resultaten overtreffen de gemiddelde verwachtingen op de aandelenmarkt.Vooral Siemens Building Technologie deed het goed met een winststijging van 85 procent naar 100 miljoen. Het concern kondigde voor alle divisies hogere winstdoelstellingen aan die in 2010 moeten worden gehaald.

Onder leiding van de in 2005 aangetreden Kleinfeld werd het concern winstgevender door kostenbesparingen en overnames. De topman kwam echter in moeilijkheden door een omvangrijk corruptieschandaal. Dat kostte vorige week al de voorzitter van de raad van commissarissen, Heinrich von Pierer, de kop.
Siemens maakte ook bekend dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC een formeel onderzoek heeft ingesteld naar de smeergeldaffaire. Het concern zou jarenlang uit geheime potjes steekpenningen hebben betaald, onder meer om lucratieve orders binnen te halen in het buitenland. Het zou gaan om een bedrag van in totaal 400 miljoen euro. Verscheidene managers van het concern zijn hiervoor al aangeklaagd, maar niet Von Pierer en Kleinfeld.
De Europese Commissie verdenkt Siemens en concurrent ABB bovendien van illegale afspraken over de prijzen van transformatoren voor elektriciteitsnetwerken. De commissie legde Siemens in januari ook al een boete van bijna 400 miljoen euro op wegens illegale prijsafspraken over schakelsystemen voor hoogspanningsleidingen.

Reageer op dit artikel