nieuws

Reconditionering halveert lagerkosten

bouwbreed

Ook speciale kogellagers verslijten en moeten dus een keer worden vervangen. Reconditionering halveert gemiddeld genomen de vervangingskosten zonder dat de veiligheid en de conditie van een machine in het gedrang komen. Dat is in elk geval de mening van FAG Industrial Services (FIS), de onderhoudsdivisie van de Duitse kogellagerspecialist Schaeffler.

Kogellagers die het einde van hun technische levensduur naderen worden doorgaans vervangen; ook de speciale in bijvoorbeeld bouwmaterieel en productiemachines. In de berekening van FIS vermindert reconditionering de vervangingskosten in elk geval met 15 procent. Die besparing kan oplopen tot 70 procent van de nieuwwaarde. Onderzoek leert vooraf of een lager tegen redelijke kosten kan worden opgewerkt. FIS rekent doorgaans 100 tot 500 euro voor een reconditionering.
In het Duitse Wuppertal werkt de onderhoudsspecialist de slijtage en vervorming weg uit alle lagertypen van om het even welke fabrikant. Het bedrijf geeft 24 maanden volledige garantie op gereconditioneerde lagers van de eigen merken. Dat geldt ook voor lagers van andere producenten; echter alleen voor het werk van FIS en niet voor het lagermateriaal. De reconditionering van lagers van andere merken blijft beperkt tot polijsten. Onderzoek moet uitwijzen of FIS ‘vreemde’ lagers tegen aanvaardbare kosten net zo kan opwerken als eigen lagers.
Reconditionering is soms de enige mogelijkheid om een machine snel opnieuw in gebruik te nemen. Leveranciers van bijvoorbeeld tunnelboormachines moeten de meer gespecialiseerde lagers bestellen. Als het moet zegt FIS zo’n lager binnen een dag te kunnen opwerken.

Reageer op dit artikel