nieuws

Politie alert op illegale lozing grond

bouwbreed

De Stichting Meld Misdaad Anoniem is een campagne gestart om vrachtwagenchauffeurs te prikkelen de politie tips te geven over vervoer en lozingen van vervuilde grond. De politie wil met deze informatie foute aannemers en grondhandelaren keihard aanpakken.

Chauffeurs moeten dan ook hun verantwoordelijkheid nemen, vindt het Interregionaal Milieuteam (IMT) van de twee politiekorpsen. “Dit is geen verlinken. Als iemand grond moet vervoeren die door mannen in witte pakken wordt aangeleverd, dan weet hij genoeg. Aan de grond zie of ruik je niks”, aldus Ot Beijen van het Amsterdamse milieuteam.
Volgens hem verdienen aannemers en grondhandelaren grof geld aan illegale lozingen of de doorverkoop ervan. De politie wil daar een stokje voor steken. Des te meer omdat de vervuilde grond op plekken terecht komt waar de gezondheid ernstig in het geding kan komen. Zo heeft de politie meegemaakt dat met asbest vervuilde grond uit Amsterdam in een speeltuin voor kinderen in een buurgemeente werd gestort.

Chemicaliën

“Vaak gebeurt het illegale vervoer overdag tussen de grote bups door”, weet teamleider John van Hal van de milieupolitie. De grond waar hij over praat bevat onder andere asbest, zware metalen of chemicaliën.
In de regio Amsterdam werd vorig jaar ruim 800 miljoen kilo grond vervoerd. Het gaat om bijna 26.000 transporten, blijkt uit cijfers van het Interregionaal Milieuteam. Met het grootste deel (70 procent) is wat mis. Maar in 3,5 procent van de gevallen zou het om echte milieucriminaliteit gaan, waarbij de vervuilde grond wordt gedumpt of doorverkocht. Dat komt overeen met jaarlijks meer dan negenhonderd vrachtwagens die giftig afval vervoeren om dat later te lozen.

Georganiseerd

Volgens het IMT zijn bouwbedrijven veel geld kwijt als ze de vervuilde grond naar een erkend verwerkingsbedrijf sturen. Daarom wordt er gekozen voor de illegaliteit. Ook gebeurt het soms in georganiseerd verband, aldus de Beijen. Dan wordt de vervuilde grond doorverkocht als schone grond.
Door nu de Stichting Meld Misdaad Anoniem in te schakelen hoopt hij dat er een flinke slag gemaakt kan worden. “De gezondheid van de chauffeurs loopt gevaar. Zij zeggen nu vaak niets omdat ze hun baan niet willen verliezen.”
Vervoersorganisatie EVO zegt dat ze de signalen van de politie niet onderschrijft. Volgens de brancheorganisatie wordt het vervoeren van illegale grond schromelijk overdreven en is nergens op gebaseerd. EVO laat weten dat de boetes veel te hoog zijn en de controles te groot om over de scheef te gaan. “Er wordt veel vervoerd. Ook vervuilde grond. Maar dat mag en dit gebeurt normaal gesproken legaal”, aldus een woordvoerder.

Reageer op dit artikel