nieuws

Nacap betaalt Koop alsnog 1 miljoen euro

bouwbreed

Pijpleidingenbouwer Nacap betaalt Jan Koop alsnog een afkoopsom van ruim 1 miljoen euro en trekt alle claims tegen zijn voormalige topman in.

Dat zijn Nacap en Jan Koop overeengekomen, zo heeft Koop’s advocaat mr. Eshuis bevestigd. Het akkoord vormt het slotstuk van hoog opgelopen ruzie tussen Koop en bedrijven uit het Koop-concern, geleid door Jan’s broer Henk Koop.
Uit gerechtelijke stukken, die in het bezit zijn van deze krant, blijkt dat Jan Koop vorig jaar bij zijn gedwongen vertrek bij Nacap een afkoopsom van 1,2 miljoen euro bedong. Betaling van dat bedrag bleef echter uit. Sterker nog, op het moment dat er betaald diende te worden, legde de Duitse tak van Nacap een claim van 1,6 miljoen euro op het bordje van Koop “wegens onrechtmatige gedragingen”. Ook werd beslag gelegd op zijn bezittingen.
Koop besloot, vooral om van “het gezeur” af te komen, snel een nieuw akkoord te sluiten. In ruil voor ophef van het beslag en kwijting van huidige en toekomstige claims van Koop-bedrijven, nam hij genoegen met een lagere afkoopsom, zo’n 1 miljoen euro.
Hoewel die afspraak volgens Koop werd bekrachtigd in de rechtbank van Assen en later nog eens in briefwisselingen tussen advocaten van beide kampen, bleef het Koop-concern met aanvullende eisen komen en bleef betaling van de afkoopsom uit. De oud-Nacap-topman restte niets anders dan een gang naar de rechter. Via een kort geding, dat gisteren op de rol van de Groningse rechtbank stond, had hij betaling willen afdwingen.
“Koop is van mening dat er slechts sprake is van chicaneren”, schrijft Koop’s advocaat Eshuis in de dagvaarding aan Nacap. “Het bedrag had reeds op 1 januari 2007 aan Koop betaald dienen te worden. Nacap heeft er alweer drie maanden langer van mogen profiteren.”
Tot behandeling van de zaak kwam het echter niet. Volgens Eshuis omdat Nacap alsnog over de brug is gekomen. Raadsman mr. Fousert van Nacap wilde gisteren niet reageren.

Reageer op dit artikel