nieuws

Motie voor certificering uitzendbureaus

bouwbreed

Alleen gecertificeerde uitzendbureaus moeten bouwbedrijven van werknemers voorzien. SP en GroenLinks willen dat wettelijk geregeld zien. Daarvoor hebben de twee partijen gisteren een motie ingediend. Volgens Tweede Kamerlid Salet Karabulut is dit de enige manier om malafide uitzendbureaus het werken onmogelijk te maken. “Werkgevers- en werknemersorganisaties in de uitzendbranche hebben zelf de hulp van de overheid gevraagd”, aldus Karabulut. “Alleen zo kunnen we koppelbazen stoppen.” Zij wil daarom dat er een wettelijke certificering wordt ingesteld volgens NEN 4400-normen. Staatssecretaris Aboutaleb (sociale zaken) ziet niet veel in het plan. Volgens hem is certificering een zaak van de markt zelf. Daarnaast zou handhaving en controle door de arbeidsinspectie veel beter werken. Volgend jaar wordt de hele gang van zaken rond malafide uitzendbureaus geëvalueerd, hield Aboutaleb d e Kamer voor.

Alleen gecertificeerde uitzendbureaus moeten bouwbedrijven van werknemers voorzien. SP en GroenLinks willen dat wettelijk geregeld zien. Daarvoor hebben de twee partijen gisteren een motie ingediend. Volgens Tweede Kamerlid Salet Karabulut is dit de enige manier om malafide uitzendbureaus het werken onmogelijk te maken. “Werkgevers- en werknemersorganisaties in de uitzendbranche hebben zelf de hulp van de overheid gevraagd”, aldus Karabulut. “Alleen zo kunnen we koppelbazen stoppen.” Zij wil daarom dat er een wettelijke certificering wordt ingesteld volgens NEN 4400-normen. Staatssecretaris Aboutaleb (sociale zaken) ziet niet veel in het plan. Volgens hem is certificering een zaak van de markt zelf. Daarnaast zou handhaving en controle door de arbeidsinspectie veel beter werken. Volgend jaar wordt de hele gang van zaken rond malafide uitzendbureaus geëvalueerd, hield Aboutaleb d e Kamer voor.

Reageer op dit artikel