nieuws

Minister Cramer verscherpt regels natte koeltorens

bouwbreed

Het ministerie van VROM gaat de regels voor natte koeltorens aanscherpen. Het departement wil dat de installatiebranche en onderhoudsbedrijven met een certificeringsregeling komen voor plaatsing en onderhoud van de koeltorens.

In een brief aan de Tweede Kamer erkent milieuminister Cramer dat de overheid meer moet doen om mensen in de omgeving van natte koeltorens te beschermen tegen mogelijke besmetting met de legionellabacterie. Na de uitbraak vorig jaar in Amsterdam is volgens Cramer gebleken dat aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn.
Tot op heden is alleen de Arbeidsinspectie belast met de controle van natte koeltorens. De inspectie richt zich echter slechts op de arbeidsomstandigheden van werknemers en niet op de mogelijke gevaren voor mensen in de omgeving van de torens, aldus de minister. Omdat de kans dat een werknemer besmet wordt klein is in vergelijking met andere arbeidsomstandighedenrisico’s trekt de inspectie bovendien weinig tijd uit voor controles bij de koeltorens.
Volgens Cramer kunnen gemeenten op basis van de milieuwetgeving wel met aanvullende voorschriften komen om de risico’s van natte koeltorens voor de omgeving te beperken. De minister wil dat de gemeenten daarover samen met de Arbeidinspectie afspraken maken. Daarnaast wil de minister met de installatie- en onderhoudsbedrijven een onderzoek starten naar een certificeringsregeling voor de branche.
Cramer kondigt verder aan dat ze gemeenten gaat vragen alle bestaande natte koeltorens te registreren.

Reageer op dit artikel