nieuws

Merendeel personeel rijksgebouwendienst België betrokken bij grootscheepse corruptie

bouwbreed

Onderzoeksbureau I-Force heeft aanwijzingen gevonden die bevestigen, dat de vorig jaar januari ontdekte corruptie bij de Belgische rijksgebouwendienst (Regie der Gebouwen) zich niet tot Brussel beperkte, maar zich ook voordeed in alle afdelingen van deze dienst in Vlaanderen en Wallonië.

Volgens het onderzoeksbureau zou maar liefst 80 procent van het 700 man tellende personeelsbestand van de buitendiensten van de Regie der Gebouwen op de een of andere manier betrokken zijn bij corruptiepraktijken. De directie van de rijksgebouwendienst gaat de betrokken ambtenaren nu ondervragen en de justitie op de hoogte brengen van de onregelmatigheden. Het is vrijwel zeker dat justitie zelf ook onafhankelijk van de Regie der Gebouwen een onderzoek instelt bij de genoemde buitendiensten. In Leuven en Mechelen is dat trouwens al het geval.
Afgelopen weekeinde werd bekend dat de justitie in Brussel het onderzoek naar de corruptie bij de Regie der Gebouwen in de hoofdstad heeft afgerond. Twaalf ambtenaren en 25 aannemers werden in staat van beschuldiging gesteld. Het proces tegen hen begint waarschijnlijk nog dit jaar.
De ambtenaren, waaronder het hoofd van de rijksgebouwendienst in Brussel, lieten zich de afgelopen vijf jaar systematisch omkopen door aannemers contracten toe te spelen in ruil voor onderhouds-, renovatie-, uitbreidings- en andere bouwwerkzaamheden aan hun eigen woning of die van familieleden. Zo werd er systematisch geknoeid bij verbouwingen en onderhoudswerken in overheidsgebouwen als het Brusselse paleis van justitie, het Jubelpark, Résidence Palace en in wetenschappelijke instellingen als de Koninklijke Sterrenwacht, het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en het Paleis voor Schone Kunsten.

Bordeelbezoek

Volgens een woordvoerder van de justitie in Brussel beperkte de corruptie zich niet tot “een etentje, een paar flessen wijn of een bordeelbezoek, maar staken verschillende ambtenaren 5 procent van de waarde van de contracten, die ze de aannemers bezorgden, in hun zak en verdienden ze op die manier tussen 2000 en 2006 elk honderdduizenden euro’s. Aannemers die weigerden het spel mee te spelen, kregen eenvoudigweg geen opdrachten.
De verdachte ambtenaren maakten handig gebruik van de zwakke plekken in de wetgeving op de aanbestedingen. In België moet voor alle overheidscontracten vanaf 5500 euro een openbare aanbesteding of offerteaanvraag worden uitgeschreven.
Maar voor onderhoudswerken geldt deze verplichting pas vanaf 67.000 euro. Voor opdrachten die daar beneden liggen hebben de ambtenaren vrij spel want ze mogen daarvoor zelf een aannemer aanwijzen met wie ze op eigen houtje prijsafspraken mogen maken. De verdachten maakten dan ook ruim gebruik van deze mogelijkheid.

Reageer op dit artikel