nieuws

Luchthaven Schiphol betaalt miljoenen extra voor omlegging A9

bouwbreed

De luchthaven Schiphol betaalt miljoenen euro’s extra aan de omlegging van de snelweg A9 bij Badhoevedorp. In ruil daarvoor mag Schiphol Real Estate, de vastgoedpoot van de luchthaven, het bedrijventerrein Elzenhof al voor 2030 voor de helft ontwikkelen.

Dat staat in een overeenkomst tussen Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer, die vrijdag naar buiten is gekomen. De luchthaven had al eerder 15 miljoen toegezegd voor de omlegging. Hoeveel Schiphol nu extra betaalt, willen beide partijen niet bekendmaken.
De afspraak is redelijk pikant omdat de regio Amsterdam eerder dit jaar afsprak dat het aantal geplande kantoorlocaties tot 2030 drastisch moet worden verminderd. Dit omdat er een fors overschot aan kantoren dreigt. Amsterdam heeft ook Elzenhof, dat pas na 2030 aan de beurt zou zijn voor ontwikkeling, op dat lijstje staan.
Schiphol wil het gebied echter eerder ontwikkelen, omdat veel bedrijven belangstelling zouden hebben om zich hier te vestigen. Het terrein Elzenhof is in totaal 200.000 vierkante meter groot, waarvan de helft snel kan worden ontwikkeld. Dat gaat wel ten koste van het bedrijventerrein Badhoevedorp-Zuid, waarvan door de nu gesloten overeenkomst 100.000 vierkante meter pas na 2030 aan de beurt is.

Grondtransacties

De omlegging van de A9 gaat in totaal 300 miljoen euro kosten. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat betaalt het meeste: 153 miljoen euro. De werkzaamheden moeten over vijf jaar beginnen. Haarlemmermeer wilde een deel van de bouwkosten, ruim 90 miljoen euro, terugverdienen met grondtransacties in met name Badhoevedorp-Zuid. Schiphol betaalt nu op grond van de gesloten deal een deel van dat bedrag. De provincie Noord-Holland betaalt 15 miljoen euro en het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA) 10,5 miljoen euro.
De omlegging van de snelweg begint vanaf knooppunt Raasdorp, loopt ten zuiden van Badhoevedorp en sluit dan weer aan op een het verbeterd knooppunt Badhoevedorp. De bereikbaarheid van de regio Amsterdam en de Mainport Schiphol zal – naar verwachting – flink verbeteren. Ook de bewoners van Badhoevedorp zelf zullen flink profiteren van de omlegging. Omdat de A9 nu het dorp doorsnijdt, hebben zij veel last van geluid en hebben problemen met luchtkwaliteit. Door de omlegging verbetert de leefbaarheid en komt er ruimte voor inbreiding, zo is de verwachting. Op de plek van de huidige snelweg zijn ruim duizend nieuwbouwwoningen bedacht.

Reageer op dit artikel