nieuws

Lijmkraan hijst zware elementen op hun plek

bouwbreed

Steeds groter en zwaarder worden de kalkzandsteenelementen van de diverse producenten; Steinweg-Böcker levert er nu speciale lijmkranen voor. De leverancier uit Culemborg biedt ze aan als MK 300 en MK 400.

” Steinweg-Böcker kan alle functies inclusief de loopkat elektrisch aandrijven,” legt Peter Kooistra van Culemborgse leverancier uit. Alle functies zijn in twee snelheden te bedienen. De kraan draait op krachtstroom of op het gewone stopcontact. Een kettingtakel hijst met een snelheid tot 16 meter per minuut. “Dit systeem voorkomt afklemming van de hijskabel en daarmee dure reparaties,”zegt Kooistra.
De MK 300 heft 300 kilo op de punt van de 5 meter lange giek, 400 kilo op een meter van de punt en 500 kilo op 3 meter van de punt. De MK 400 heft 400 kilo op de punt van de 5 meter lange giek en 500 kilo op een meter van de punt. Beide kranen bieden een haakhoogte van 4,5 tot 6 meter; de metselhoogte bedraagt 3,75 tot 5,25 meter.
In de standaarduitvoering bedient een kabelconsole de kraan; als optie levert de machinebouwer een radiografische afstandsbediening. Naar keuze motoriseert de fabrikant de loopkat en het zwenken van de mast. De kraan staat op vier massief rubber wielen die met de elektrische aandrijving 1,5 of 9 meter per minuut afleggen. De MK 300 weegt zonder ballast 1000 kilo en de MK 400 1050 kilo. Het ballastgewicht komt op respectievelijk 650 en 890 kilo. De transporthoogte komt op 2100 millimeter bij een breedte van 1900 millimeter.
De kraan rijdt op een aanhanger of een vrachtwagen naar de locatie. “Het opbouwen en weer inklappen duurt ruim 2 minuten,”zegt Kooistra. “Een bouwkraan kan de kant-en-klare lijmkraan op z’n plek zetten.” Steinweg-Böcker monteert standaard hefvoorzieningen voor een kraan en een heftruck. De fabrikant levert zijn lijmkranen met toebehoren als lijmverdeelbakken, een metseltrap en steenklemmen met een bijpassende snelwisselaar.

Reageer op dit artikel