nieuws

Lichtgewicht massief kartonnen separatiewand laat zich ook vouwen

bouwbreed

De dubbelzijdige kartonnen Tako-separatiewand is licht in gewicht en daardoor aanzienlijk voordeliger in arbeidskosten. Het supersterke materiaal laat zich vouwen en leent zich voor veel meer toepassingen in de bouw.

De Tako-wand is een dubbelzijdig paneel met een flexibele spouw voor geluid- en warmte-isolatie. “Het is een gepatenteerd sandwichpaneel van 100 procent papier en dus volledig recyclebaar”, aldus Aswin Eshuis van Re-Board, de in Valburg gevestigde fabrikant.
De binnenwand heeft een standaarddikte van 70 millimeter en is opgebouwd uit 16 millimeter dik karton aan voor- en achterzijde met een 35 millimeter dikke spouw. Eshuis: “Zo’n massief kartonnen wand heeft ook twee toplagen die zijn in te snijden, zodat de wanden vouwbaar zijn zonder dat dat ten koste gaat van de sterkte.”
Het milieuvriendelijke Re-Board-paneel is leverbaar in diktes variërend van 6 tot 100 millimeter in allerlei variaties en wordt al jaren op grote schaal toegepast in de reclame-industrie. Maar ook voor andere marktsegmenten zoals de bouw biedt het voordelen. De wand is in samenwerking met de TU Delft technisch uitgewerkt en voldoet aan alle eisen van het Bouwbesluit. “De wand is constructief en zelfdragend. Hij kenmerkt zich door hoge sterkte, vergelijkbaar met hout en metaal maar is relatief licht van gewicht.”
Dat is vooral arbotechnisch een groot voordeel. Eshuis: “De wand is 14 keer lichter dan mdf. Een dubbelzijdige Tako-wand van 90 centimeter breed en 270 centimeter hoog weegt nog geen 21 kilo. De wanden zijn eenvoudig te koppelen met een veerverbinding. Qua arbeidskosten is de Tako in vergelijking met bijvoorbeeld een metalstud-wand 60 procent voordeliger.” Door de sandwichconstructie blijft het paneel altijd vlak, waardoor het met een drukpers grafisch te bewerken is.

Bekisting

Voor industriële toepassingen worden nu veelal honingraad papierachtige panelen gebruikt, maar die zijn altijd gelamineerd of geplakt; erin schroeven is niet mogelijk. “De Tako-wand heeft veel meer massa waardoor op elke plaats in de wand kan worden geschroefd.”
Wagenbouw Accommodaties, destijds betrokken bij het ontwikkelingsproces, verwerkt de panelen al bij tijdelijke huisvestingsunits. Rotterdam heeft te kennen gegeven Tako-wanden te willen gebruiken in de stadsvernieuwing.
Behalve voor toepassing als volwaardige separatiewanden en/of plafondplaten leent Re-Board zich ook bij uitstek voor bekistingen. “Een 16 millimeter dikke Re-Board plaat voldoet aan de gestelde eisen voor stijfheid en stabilisatie en kan bovendien in de grond blijven zitten.”
De panelen van Re-Board worden in Zweden gefabriceerd. Nieuwe fabrieken zijn in aanbouw in Spanje en Engeland. De fabricage in Nederland geschiedt door zeefdrukkerij Graphic World in Gendt. “De panelen voor systeemwanden worden in oplages van honderd stuks gemaakt. We willen nu de stap zetten om deze panelen industrieel te vervaardigen en zoeken een partij die het paneel in de bouwsector wil introduceren en leveren.”
Het fabriceren vereist overigens een hoge mate van nauwkeurigheid. “De toegestane tolerantie in de breedte van de dubbelzijdige wand bedraagt 1 millimeter.”
Ondertussen wordt gezocht naar nieuwe bewerkingen. “Met de paneelindustrie zijn we testen aan het doen om een formicalaag op Re-Board te lamineren. Een andere innovatieve ontwikkeling is de panelen te bewerken met grancrete, een Amerikaanse vinding waardoor een keramische verbinding ontstaat die harder is dan beton.”

Reageer op dit artikel