nieuws

Kralingseplas gekozen tot beste openbare ruimte

bouwbreed

Het is het best vertoeven rondom de Kralingseplas in Rotterdam. De jury van de Stedelijk Interieur Waardering 2007 heeft dit park op de vakbeurs Urban Design in de RAI in Amsterdam tot beste openbare ruimte gekozen van Nederland.

De Kralingseplas liet de andere vier kanshebbers in de eindronde Het Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam, de binnenstad van Breda en het Griftpark in Utrecht achter zich.
In totaal waren 52 openbare ruimtes genomineerd voor de Stedelijk Interieur Waardering 2007. De Stedelijk Interieur Waardering is een initiatief van het tijdschrift Stedelijk Interieur dat zijn laatste nummer geheel heeft gewijd aan de lijst met 52 beste openbare ruimtes van Nederland.
Volgens de jury, bestaande uit architecten, stedenbouwkundigen en projectontwikkelaars is de Kralingseplas een voorbeeld van hoe je “met vakmanschap en toewijding een hele goede openbare ruimte kunt maken. Uniek is de samenwerking tussen de beheerders en de gebruikers.”
De Kralingseplas en het bos werden in 1939 opgeleverd, de eerste plannen stammen al uit 1911. Veel Rotterdammers hebben een band met het gebied, of omdat ze er bomen hebben geplant of in de oorlogsjaren juist hebben gekapt. In de jaren zeventig vond hier de Nederlandse versie van Woodstock plaats.
Na een tijdje van verloedering is het in de jaren negentig opgeknapt. Jaarlijks komen er drie miljoen bezoekers naar de plas. (ANP)

Reageer op dit artikel