nieuws

Koop uit Meerstad vanwege nieuwe koers

bouwbreed

Koop trekt zich met dochter Geveke terug uit het Meerstad-project omdat het concern zich niet langer wil toeleggen op woningbouwactiviteiten. Dat heeft het projectbureau Meerstad bekendgemaakt.De Groningse aannemer legt het accent voortaan op leidingenbouw, telecom, duurzame energie en ontwikkeling. Andere activiteiten worden afgestoten. Koop verkocht daarom al het wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem aan de Vervat Groep en zette woningbouwdochter Geveke in de etalage.Ook de verkoop van de positie in Meerstad past in de nieuwe koers van de onderneming: desinvestering van een goed en kansrijk project om de kansen elders te vergroten.Koop verkocht zijn belang onlangs aan de Groningse vastgoedontwikkelaar Hanzevast. Financiële details van de transactie zijn daarbij niet bekendgemaakt. Geveke had binnen het Meerstad-consortium het recht om zo’n 1.500 woningen te bouwen.

Het Meerstad-project geldt als het grootste gebiedsontwikkelingsproject van Nederland en voorziet in de aanpak van een 3000 hectare groot gebied tussen Groningen en Slochteren. In twintig jaar tijd moeten daar 10.000 woningen worden gebouwd rond een meer van 600 hectare. Eind dit jaar gaat de schop de grond in voor de eerste werkzaamheden.
Aan de verkoop gingen langdurige onderhandelingen vooraf met de andere deelnemers in het project. AM, BPF Bouwinvest, Heijmans Vastgoed, de gemeenten Groningen en Slochteren, de provincie Groningen en het Rijk wilden vooral zekerheden over de financiële positie van de nieuwe deelnemer. Bovendien mocht het uitstappen van Koop geen gevolgen hebben voor het masterplan voor de Meerstad.
Hanzevast-directeur Simon Tichelaar zegt dat zijn bedrijf de uitgangspunten van het masterplan volledig onderschrijft. Hij toont zich bovendien zeer verheugd over het verworven belang in Meerstad. “Deelname aan dit ambitieuze project is voor ons bedrijf een uitgelezen kans om positie te nemen in de groeiende markt van gebiedsontwikkeling. Niet alleen de bouw van woningen, maar ook natuurbouw in de vorm van water en landschap, past bij onze ambitie om extra kwaliteit toe te voegen in projecten.”
Hanzevast ontwikkelt, beheert en belegt in vastgoed en is behalve in Nederland ook actief in België, Duitsland en Oostenrijk. De onderneming boekte in 2005 met 80 werknemers een winst van 5,3 miljoen euro.

Reageer op dit artikel