nieuws

Imtech zet dampen van kerosine om in elektriciteit

bouwbreed

Imtech gaat op luchthaven Schiphol een installatie bouwen waarmee kerosinedampen worden omgezet in elektriciteit. Dat heeft de technisch dienstverlener uit Gouda gisteren bekendgemaakt.

Volgens Imtech gaat het om de eerste opvang- en verwerkingsinstallatie voor kerosinedampen en kerosineresidu ter wereld. Bij bewezen succes wil het bedrijf de innovatie ook op andere luchthavens in Europa, Azië, Midden-Oosten en Amerika aan de man brengen.
Imtech werkt bij het project samen met Ipco Power en BioSoil. Opdrachtgever is Aircraft Fuel Supply (AFS), de onderneming die op Schiphol alle vliegtuigen van kerosine voorziet.
Jaarlijks wordt er bij het verladen van de brandstof in tankauto’s naar schatting 1 miljoen kubieke meter kerosinedamp in de atmosfeer geloosd. Ook blijft er ongeveer 250 ton kerosine achter in de tanks. “Dat is een situatie waar AFS graag een einde aan wil maken, met het oog op het milieu op en rond Schiphol en de directe bebouwde omgeving”, aldus Imtech in een toelichting.
De nieuwe installatie moet de kerosinedampen opvangen en omzetten in elektriciteit. Die zal vervolgens door AFS voor eigen gebruik worden aangewend dan wel worden verkocht aan derden op Schiphol of aan energiebedrijven.
De totale investering in de installatie is volgens Imtech in ongeveer zeven jaar terugverdiend. “Door de dampen op te vangen en om te zetten in elektriciteit, die weer gebruikt kan worden voor verlichting of koeling, leveren grote besparingsmogelijkheden op. Luchthavens lossen daarmee bovendien in één keer een milieuprobleem op.”

Reageer op dit artikel