nieuws

Hurks zoekt uitbreiding richting Randstad

bouwbreed

Aannemer Hurks wil komende jaren meer activiteiten ontplooien in het midden van het land en in de Randstad. Dat zegt topman Geert Hurks in een toelichting op de jaarcijfers.

Het Eindhovense bouwbedrijf zag vorig jaar de omzet met 11 procent stijgen tot 286 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat nam met bijna 70 procent toe tot 7,9 miljoen euro. Ook de nettowinst kwam hoger uit. Hurks hield onder aan de streep 6,8 miljoen euro over, 2,7 miljoen euro meer dan het jaar ervoor.
Grootste omzetgroei boekte de divisie vastgoedontwikkeling. De tak voerde de bedrijfsopbrengsten met ruim 20 procent op tot 68 miljoen euro.
De divisie bouwcomponenten, waaronder ook de betonfabrieken van Hurks vallen, won 10 procent aan omzet en kwam uit op 95 miljoen euro. De bouwtak was goed voor 175 miljoen euro aan omzet, een groei van zo’n 2 procent.
Het concern haalt nog altijd het grootste deel van zijn omzet uit Zuid-Nederland. Bestuursvoorzitter Geert Hurks zoekt echter uitbreiding in de Randstad en het midden van Nederland. Daarbij gaat het vooral om de ontwikkelingsactiviteiten.
“We hebben afgelopen jaar hard gewerkt om de orderportefeuille te laten stijgen, vooral die van de vastgoedontwikkeling. We hebben nu voor 700 miljoen euro werk op de plank, waaronder een aantal projecten in de Randstad,”

Zorgsector

Meer omzet wil het bedrijf komende jaren ook halen uit de zorgsector door nieuwe concepten te ontwikkelen, bouwen en te exploiteren. “Met dat laatste willen we het signaal afgeven aan opdrachtgevers dat wij vertrouwen hebben in de kwaliteit van ons product. Na oplevering lopen we niet weg, maar zijn we bereid eigenaar te worden van het gebouw.”
Hurks voerde onlangs een subtiele naamswijziging door. Hurks Bouwgroep veranderde in Hurks Groep. Dat moet duidelijk maken dat Hurks veel meer doet dan stenen stapelen. “We worden meer en meer een fullservice-onderneming, die luistert naar de wensen van de klant. De organisatie is daarop aangepast.”
De Brabanders zoeken hun heil steeds meer in de sectoren die tegen de bouw aanschurken. Zo is Hurks inmiddels actief op het gebied van windmolens. De onderneming heeft een wereldwijd octrooi verkregen op torenhoge windmolens met een betonnen mast. “Binnenkort gaan we onze eerste windmolen in Duitsland bouwen”, aldus Hurks. Uitbreiding, innovaties maar ook kostenreducties moeten dit jaar leiden tot een verdere verbetering van het resultaat. Hurks streeft uiteindelijk naar een brutomarge van 4 procent.

Reageer op dit artikel