nieuws

Houtvrij Nederland:Nooit meer houtrot

bouwbreed

Kenniscentrum Houtrotvrij Nederland heeft de kennis om houten kozijnen- en gevelelementen dusdanig te optimaliseren dat terugkerend schilderwerk tot het verleden behoort. De bouwfysische kozijnbescherming betekent een besparing van 50 procent op de onderhoudskosten.

J.A.G. Janssen van Doorn, directeur van het Kenniscentrum Houtrotvrij Nederland in Tiel, spreekt van “een onderhoudsfilosofie waarbij bouwfysisch onderhoud in plaats van verftechnisch onderhoud plaatsvindt. Houtrot ontstaat door vochtopsluitingen. Het slimme van dit systeem is dat we ventilatie aanbrengen aan de buitenkant van het kozijn. Houten gevelelementen zijn daardoor blijvend houtrotvrij.”
Het beschermingssysteem bestaat uit een duurzaam materiaal dat om het bestaande kozijnhout heen wordt aangebracht. Door de ruimte tussen het hout en het nieuwe duurzame omkapsel is ventilatie mogelijk, met als gevolg een blijvend droge houtconstructie die niet meer rot.
Nadat eerst alle oude verflagen zijn verwijderd, wordt lijm op het hout aangebracht waartegen 6 millimeter dikke steenvezelprofielen worden gedrukt. Deze profielen hebben dezelfde vorm als het kozijn. De lijm is voorzien van heel kleine glazen knikkers die als afstandhouders fungeren, zodat een 3 millimeter dikke spouw ontstaat waardoor het hout kan uitdrogen. De toegepaste lijm is oersterk; op de contactpunten bedraagt de treksterkte 100 kilo.
Het bekledingsmateriaal is aan te brengen op alle houten gevelelementen. Het is opgebouwd uit 80 procent natuurlijke producten en heeft een Dubokeurcertificaat. De afwerking is bestand tegen alle weersinvloeden.

Preventief

De bouwfysische kozijnbescherming – Woodstone en Lamikon NMS (nooit meer schilderen) genaamd – is een gepatenteerd systeem en wordt al sinds 1999 toegepast. “Tot voor kort moesten we nog één keer in de tien jaar de profielen overschilderen. Dat is nu niet meer nodig, omdat het nieuwe profielsysteem is behandeld met een email coating die kleurecht is en geen glans verliest.”
Met deze oplossing behoort regelmatig terugkerend schilderwerk tot het verleden. Daarnaast betekent het een kostenbesparing. Janssen van Doorn: “Als de kozijnen aan vervanging toe zijn, bespaart de eigenaar met dit systeem 50 procent op de vervangingswaarde van een kozijn. Om schade te voorkomen kan de ventilerende bekleding ook plaatselijk worden aangebracht op kwetsbare plekken zoals onderdorpels.”
Inmiddels wordt de bouwfysische kozijnbescherming ook al preventief aangebracht op hardhouten kozijnen. Huiseigenaren, en in het bijzonder Verenigingen van Eigenaren, hebben daardoor niet langer te maken met dure klim- en steigerkosten en steeds terugkerend schilderwerk.
Ook aannemers zijn erbij gebaat. “Het systeem verlost de aannemer definitief van eventuele claims na oplevering van een woning. Houtrotvrij Nederland neemt namelijk alle garanties over van aannemers; wij geven garantie voor de levensduur van de woning of gebouw.”

Reageer op dit artikel