nieuws

Herstel Calatrava-bruggen kost 5 miljoen euro

bouwbreed

De aanpak van de door roest geteisterde Calatrava-bruggen in de Haarlemmermeer kost 5 miljoen euro.

De drie bruggen worden daarvoor deels gedemonteerd. Tegelijkertijd wordt de verlichting van de bruggen aangepast. De gemeente wil de schade verhalen op de Belgische staalbouwer Victor Buyck Steel Construction.
De renovatie van de bruggen Harp, Citer en Luit is veel ingrijpender dan gedacht, zo verklaart een gemeentewoordvoerder. Eerder dit jaar werd er nog van uitgegaan dat het technisch mogelijk was roestvorming tegen te gaan door de constructie te injecteren. Uit onderzoek is gebleken blijkt dat delen van de constructie afwijken van het oorspronkelijke bestek. De injectiemethode is daardoor niet mogelijk. Bovendien moet het leuningwerk van de bruggen worden bewerkt om ook daar verdere roestvorming tegen te gaan.

Demontage

Gedeeltelijke demontage is volgens de gemeente onontkoombaar. “Maar dat geeft ons wel de mogelijkheid ook de verlichting van de bruggen te wijzigen en herstelschilderwerk uit te voeren. Op deze manier worden alle problemen in één keer opgelost,” aldus de woordvoerder. De gemeente wil het herstel van de schade verhalen op de aannemer. Bij de oplevering in 2004 gaf de Belgische staalbouwer Victor Buyck Steel Construction een garantie voor tien jaar.
Verder moet er zo snel mogelijk nader onderzoek komen naar het verloop van de bouw van bruggen. Het college van burgemeester en wethouders wil meer weten over de wijze waarop toezicht is gehouden.

Reageer op dit artikel