nieuws

Heijmans beloont top het royaalst

bouwbreed Premium

De jaarlijkse bonus voor Heijmans-topman Guus Hoefsloot kan oplopen tot 167 procent van zijn vaste salaris. Daarmee beloont het Rosmalense bouwconcern zijn bestuursvoorzitter ruimhartiger dan andere grote bouwers.

Dat valt op te maken uit een inventarisatie die deze krant heeft gemaakt van de salarissen en bonussen in de bouwtop.
Hoefsloot ontving over 2006 een vast salaris van 425.000 euro. De variabele vergoeding bedroeg 403.000 euro, oftewel 95 procent van het vaste inkomen.
Het beloningsbeleid van Heijmans voorziet in een maximale bonus van 107 procent van het vaste salaris. In dat geval moeten alle korte- en langetermijndoelstellingen worden behaald. Bij uitmuntende prestaties kan de bonus uitkomen op 167 procent. De totale vergoeding voor Hoefsloot kan daarmee oplopen tot 1,2 miljoen euro.

Optieregelingen

Andere grote ondernemingen in de bouw blijken een stuk minder scheutig met bonussen. Bij BAM en Arcadis bedraagt de maximale variabele vergoeding 60 procent van het vaste salaris. Bij Ballast Nedam ligt die op ongeveer 33 procent. Fugro hanteert een maximale bonus van 67 procent, Grontmij 90 procent.
Heijmans-woordvoerder Frank Janssen laat weten dat hij een vergelijking van de beloningen lastig vindt, omdat andere bedrijven ook nog optieregelingen hebben. Bij Arcadis en Ballast Nedam is dat inderdaad het geval. BAM kent zijn bestuurders geen opties of aandelen toe.
Bescheiden
Uit de inventarisatie blijkt dat de topmannen van de grote Nederlandse bouwbedrijven afgelopen jaar vrijwel allemaal meer zijn gaan verdienen. De loonsverhogingen zijn echter bescheiden gebleven.
Joop van Oosten kreeg weliswaar 20 procent meer salaris, de topman van BAM zag tegelijk zijn bonus met 11 procent dalen tot 225.000 euro. In totaal ontving Van Oosten over het afgelopen jaar 738.000 euro aan vergoeding, 8 procent meer dan in 2005.
Het salaris van Van Oosten nam flink toe doordat hij vorig jaar Wim van Vonno opvolgde als topman van BAM. Overigens is de nieuwe bestuursvoorzitter niet de best verdienende bestuurder bij Nederlandse grootste bouwer. Dat is Adrian Franklin met 883.000 euro aan vergoedingen.
Ballast Nedam-baas René Kottman toucheerde 557.000 euro aan salaris en bonus, 2 procent meer dan het jaar ervoor. Topman Harrie Noy van Arcadis zag zijn loon met 5 procent toenemen tot 575.000 euro.
Als een van de weinigen leverde Herman Hazewinkel in, 10 procent maar liefst. De bestuursvoorzitter van Volker Wessels zag vorig jaar zijn bonus met een ton dalen naar 150.000 euro. Aan salaris ontving hij 383.000 euro, dik 2 procent meer dan het jaar ervoor.
Twee jaar terug ontstond nog grote beroering door forse salarisverhogingen in de bouw. Vakbond FNV Bouw sprak toen schande van salarisstijgingen tot wel 25 procent.

Reageer op dit artikel