nieuws

Grote vraag naar kantoorruimte stabiliseert zich op hoog niveau

bouwbreed

De huidige omvangrijke vraag naar kantoorruimte zal zich de komende periode stabiliseren. Het aanbod vertoont een licht dalende trend. Nieuwbouwplannen zijn er volop, maar op risico bouwen gebeurt niet meer.

In het eerste kwartaal van dit jaar nam de vraag naar kantoren nog sterk toe, daalde het aanbod en stegen in een aantal steden de tophuren. In het tweede kwartaal verwacht Jones Lang LaSalle een stabilisering zo blijkt uit de halfjaarlijkse kantorenmarktbarometer. Daarin wordt de markt in de vijf grote steden in Nederland bekeken.
De stijgende vraag deed zich in de vier grootste steden voor, alleen in Eindhoven nam de opname af. De grootschalige transacties in de grote vier kwamen vooral voor rekening van de [publieke sector. In Amsterdam nam de Rijksgebouwendienst bijna 11.000 vierkante meter verhuurbaar vloeroppervlak af in kantoorgebouw Vitrum in Zuid
In Den Haag huurde de RGD 21.000 vierkante meter. In Rotterdam waren het de gemeente en ROC Zadkine die de transacties voor hun rekening namen. De gemeente huurde bijna 11.000 vierkante meter aan de Blaak en het Zadkine College kocht 12.000 vierkante meter in deellocatie Alexanderpolder/Oosterhof.
In Utrecht zijn vooral grote zaken in het centrum gedaan.
De vastgoedadviseurs van Jones Lang LaSalle gaan ervan uit dat het tweede kwartaal opnieuw gunstig is met nog steeds een grote maar geen groeiende vraag.
De positieve vooruitzichten op de kantorenmarkt hebben zich inmiddels vertaald in licht stijgende huurprijzen. Daarvan verwacht de barometer dat die in het tweede kwartaal slechts beperkt zal zijn. Wel nemen de incentives, bijvoorbeeld huurvrije periodes, bedoeld om de huurprijzen op niveau te houden, verder af.
Dankzij de stijgende vraag daalt het aanbod inmiddels in alle steden. Leegstandspercentages zijn echter nog steeds hoog met als topper Amsterdam met 13,9. De leegstand concentreert zich vooral in het midden- en laagsegment.

Reageer op dit artikel