nieuws

Grootste betonpomp van Faber reikt 63 meter

bouwbreed

Fabrikant Faber hoopt begin september de grootste betonpomp van Nederland in te zetten. De betonpomper uit Creil/Zoeterwoude krijgt dan een machine van Putzmeister met een giek van 63 meter lang. Deze betonpomp is er één van de elf beton- en mixerpompen die Faber dit jaar aan de vloot toevoegt. De aanschaf kost het bedrijf zo’n 4,5 miljoen euro. Directeur/eigenaar Richard Faber beschikt al over een hallenpomp van Putzmeister met een giek van 31 meter lang. Deze M31 blijft buiten staan en bereikt met de computerbestuurde giek elke hoek van een halvloer. Computerbesturing betekent in dit geval dat de giek bijvoorbeeld een meter van het plafond blijft en dat de stortslang op de gewenste hoogte boven de vloer hangt. Zo vermindert de kans op beschadigingen en verbeteren de werkomstandigheden van de betonstorter.

Diezelfde kenmerken bepaalden ook de keuze voor de M63; de machine met ’s lands langste giek. Deze betonpomp kan vanaf één plek vaak een hele locatie bestrijken. De uitvoerder hoeft dan voor de betonmixers maar één aanrijroute te reserveren. Afhankelijk van de reikwijdte en de positie van de giek vergt de machine voor het afstempelen dikwijls niet meer ruimte dan de kleinere betonpompen M42 of de M52. De nieuwe M42 die Faber bestelde verpompt het beton via een giek met vijf in plaats van vier delen. Met het extra element is de giek makkelijker te transporteren. De verbeterde giek is ook stabieler; dat loont vooral bij de aanleg van verdiepingsvloeren.

Internet

Faber besloot de elf machines aan te schaffen omdat ‘de bouw’ steeds meer om een betonpomp met een zo lang mogelijke giek vraagt. Bijvoorbeeld omdat bouwplaatsen steeds moeilijker toegankelijk worden. En betoncentrales kunnen op elk moment via internet een mixerpomp reserveren. Het nieuwe materieel vermindert ook de kans op storingen. De vraag naar groot-groter-grootst betekent niet dat de betonpomper alleen grote werken aanneemt, benadrukt Richard Faber. Ook voor kleine(re) projecten is een giek- of mixerpomp volgens hem vaak een uitkomst.

Reageer op dit artikel