nieuws

Gevels Paleis op de Damwellicht schoongemaakt

bouwbreed Premium

Het Paleis op de Dam in Amsterdam krijgt wellicht zijn oorspronkelijke witgele kleur terug. De Rijksgebouwendienst (RGD) is afgelopen week aan een grondige inspectie van de gevel begonnen om te kunnen bepalen of een schoonmaakoperatie verantwoord is.

De gevel van het paleis uit de zeventiende eeuw is opgetrokken uit Bentheimer zandsteen. Na ruim drie eeuwen van vervuiling is de oorspronkelijke kleur van het door Jacob van Campen ontworpen gebouw zo goed als verdwenen.
Volgens een woordvoerder van de RGD wordt de staat van de grauwe en grijze gevel gedetailleerd geïnventariseerd. Antwoord op de vraag of de gevel van het paleis wordt gereinigd en op welke wijze dat kan gebeuren, valt volgens haar nog niet te geven.
Reiniging van de buitenzijde van het Paleis op de Dam is al vaker aan de orde geweest. Twee jaar geleden, bij het begin van een ingrijpende opknapbeurt en de vernieuwing van technische installaties aan de binnenzijde, werd vanuit het stadsdeel gepleit voor herstel van de oorspronkelijke kleur. Het Rijk liet toen echter weten niet over het benodigde budget te beschikken.

Reageer op dit artikel