nieuws

Gebruiksgebouw gebaat bij aanraakscherm

bouwbreed

Steeds vaker krijgen gebruiksgebouwen vloeren of wanden die verwarmen en koelen. Daar zitten dan doorgaans geavanceerde installaties in die ook een geavanceerde regeling vergen. Een monitor met een aanraakscherm verbetert het overzicht op de installatie en maakt de bediening makkelijker.

Regelingen voor grote(re) verwarmings- en koelinstallaties nemen door het grote aantal onderdelen waaruit ze bestaan vaak veel plaats in. De bediening kan best zonder ‘echte’ controlelampen, meters en schakelaars, vindt bedieningsspecialist Pneuman uit Volendam. De bediening gaat net zo goed met gesimuleerde knoppen op een aanraakscherm.
Een virtueel tableau spaart veel ruimte, niet in de laatste plaats omdat de bijbehorende digitale bustechniek de bundels draad en kabel vervangt.
De buskabel verbindt het aanraakscherm met bijvoorbeeld de nieuwe programmeerbare besturing 2.0 van Webeasy. De installateur kan met deze verbeterde variant via het internet instellingen veranderen van bijvoorbeeld de verwarmingsketel, de radiatoren of de boiler. “De wijzigingen vergen geen specifieke programmatuur en kunnen vanaf elke computer worden gemaakt, “legt Marco Briggeman van Webeasy uit.
In het geheugen van deze open besturing liggen alle benodigde gebruiksaanwijzingen en schema’s opgeslagen. “Daarmee beschikt de installateur altijd over de technische informatie om een functie te kunnen instellen”, zegt Briggeman. De gebruiker kan bij de leverancier uit Sliedrecht een besturing op maat bestellen. De bediening gaat in alle gevallen uit van intuïtie.

Windows

Webeasy bouwt zijn besturingen op met standaard onderdelen en Niagara Framework, “een soort technisch Windows”, noemt Briggeman dat. Het programma bepaalt wie een instelling mag veranderen en hoever die wijziging mag gaan. De besturing geeft zelf via het internet storingen door en kan tot 120 uur aan meetwaarden opslaan.
Bijvoorbeeld van de hoogrenderende balansventilatie die leverancier van klimaatapparatuur Verhulst uit Waalwijk aanbiedt onder de merknaam Verdyn. “Een toestel voor de kleine(re) utiliteit in een staande uitvoering voor binnen en een liggende voor buiten,” zegt Arjan van Bladel van Verhulst. Hij denkt dan vooral aan scholen en zorgcentra; gebouwen waar veel mensen op een beperkte ruimte bij elkaar zitten
De Verdyn levert afhankelijk van het model een capaciteit van 2500, 5000 of 7500 kubieke meter lucht per uur. De kleinste uitvoering kan door een moderne standaarddeur van 2,30 meter hoog. Voor de bediening gebruikt Verhulst zijn eigen systeem Vercon Easy; als optie reageert de ventilatie op besturingssignalen uit een pc, het internet of een gebouwbeheersysteem.
Het toestel wint voor 92 procent warmte terug uit de ventilatielucht. Voor de resterende warmte adviseert Van Bladel bijvoorbeeld de vloer- en wandverwarming van WTH.
Deze leverancier uit Dordrecht maakte van het eigen bedrijfspand een werkende showroom voor zijn wand- en vloerverwarming en -koeling. Die praktijk leerde Rien van de Poel van WTH dat de aannemer bij de aanleg van zulke installaties moet meedenken.

Warmtepompen

De Dordtse leverancier haalt de benodigde energie uit warmtepompen. “Die keuze vergt een gedegen voorbereiding,” benadrukt Van de Poel; “Gemeenten geven er namelijk niet altijd toestemming voor.” En is eenmaal de vergunning binnen dan vergt ook de aanleg van de benodigde leidingen nogal wat voorbereiding.
Het patroon van de leidingen moet overeenkomen met het toekomstige gebruik en de verwachte indeling van een ruimte. De temperatuur is dan in bijvoorbeeld elk kantoorvertrek afzonderlijk te regelen; al dan niet via een aanraakscherm op een centrale balie.

Reageer op dit artikel