nieuws

Gaslek in Enkhuizen door graafwerk

bouwbreed Premium

Tijdens graafwerkzaamheden aan de rijbaan van de Nassaustraat in Enkhuizen is vrijdag een gastransportleiding kapotgetrokken. Hierbij kwamen grote hoeveelheden gas vrij, waarop de brandweer de bewoners van vijftig woningen in de straat moest evacueren.

Ondanks het feit dat ongeveer een uur lang gas door de wijk stroomde, was volgens gasleverancier Nuon geen sprake van explosiegevaar. Nadat Nuon de leiding had gerepareerd, moesten de woningen nog enige tijd gelucht worden.
Het ministerie van Economische Zaken is bezig met de voorbereidingen voor een wet die bouwbedrijven verplicht om voor aanvang van graafwerkzaamheden tekeningen op te vragen van het werkgebied, waarop precies te zien is waar welke leidingen lopen. Deze zogeheten Grondroerderswet komt in plaats van de huidige KLIC-regeling, die bedrijven oproept om graafwerkzaamheden van tevoren te melden. Deze melding is echter niet verplicht. Volgens een woordvoerder van Nuon wordt een kwart van de beschadigingen aan leidingen veroorzaakt door graafwerkzaamheden.
Met bedrijven die in gebieden werken waar Nuon-kabels liggen, heeft Nuon afgesproken dat bouwbedrijven al aan de bel trekken wanneer zij een leiding geraakt hebben. “Dus ook als nog niet duidelijk is of er iets kapot is, kunnen zij ons bellen en komen wij kosteloos poolshoogte nemen”, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit artikel