nieuws

Fosag en bonden willen snel vierhonderd extra instromers

bouwbreed

De ondernemersorganisatie voor de schilders- en onderhoudsbranche Fosag, FNV Bouw en CNV Schilders gaan de komende vier jaar vierhonderd schilders en onderhoudsmedewerkers opleiden. Dat hebben de organisaties bekendgemaakt tijdens het congres van de Fosag.

J aarlijks worden honderd nieuwkomers verwacht. Het gaat vooral om mensen die moeilijk aan de slag komen. Naast deze zwakkeren op de arbeidsmarkt richt het initiatief zich ook op vrouwen. “Hier gaat het niet om zwakkeren en mensen met minder kansen”, aldus Fosag-voorzitter Jan van Walsem, “maar om het kennelijke beeld dat het schilders- en onderhoudsvak niet voor meisjes toegankelijk is.”
De branche investeert 800.000 euro in het project. Daar komen de gebruikelijke kosten van de opleiding nog bij. “Hiermee dienen wij een tweeledig doel”, stellen de initiatiefnemers. “De bedrijfstak neemt zijn verantwoordelijkheid om kansarmen uit de kantlijn van de samenleving te halen en zet met deze extra inspanning een stap naar de oplossing van de nodige extra instroom.”
De nieuwkomers worden geschoold aan de hand van een persoonlijk opleidingsplan.
Door strenge selectie bij de intakegesprekken moet uitval worden voorkomen. Wie uiteindelijk wordt toegelaten, krijgt bij een van de deelnemende bedrijven een aanstelling als leerling-werknemer.
Tijdens de opleiding werkt het leerbedrijf nauw samen met een Regionaal Opleidingscentrum (ROC). Savantis, het kenniscentrum voor de schilderssector, neemt de coördinatie en eventuele extra begeleiding op zich. De intensieve manier van opleiden moet ervoor gaan zorgen dat de deelnemers de opleiding ook met een diploma afronden. Daarna volgt bemiddeling naar een vaste baan.

Reageer op dit artikel