nieuws

Externe accountant controleert verbouwing Fries provinciehuis

bouwbreed Premium

Een extern accountant gaat naar de eindafrekening voor de tijdelijke huisvesting van het provinciehuis van Friesland in Leeuwarden kijken. Daartoe is besloten, omdat de provincie een einde aan geruchten over onregelmatigheden in de bouw wil maken.

Volgens een woordvoerder van de provincie is het een goede gewoonte om de eindafrekening door een accountant te laten controleren. Dit keer is voor de externe accountant Deloitte & Touche gekozen omdat uit een interne audit van de provincie bleek dat is afgeweken van de aanbestedingsregels.
Bij de verbouwing van het voormalig expeditiecentrum/postkantoor van TNT tot tijdelijke huisvesting – in de vorm van kantoorunits – is wel een aanbesteding gedaan. De gunning daarentegen zou onderhands zijn gegaan.
De provincie geeft aan dat het wel iets correcter had mogen opereren, maar dat niks onrechtmatig is verlopen. De uitkomst van de accountants wordt over drie weken verwacht.

Conflict

Los van de tijdelijke huisvesting staat een conflict tussen bouwmeester Else Kant en algemeen directeur Jan Wibier over de nieuwbouw van het provinciehuis. Wibier wilde hierbij een externe projectleider inzetten, die eerder bij de tijdelijke huisvesting betrokken was. “Ik stond niet achter zijn werk”, verklaart Kant. “Bovendien was de klus klaar en is zijn contract afgelopen. De directeur vond dat niet leuk, omdat het een zeer goede vriend van hem is.”
Met als resultaat een hoogoplopend conflict waarbij Kant zegt door Wibier te zijn getreiterd. Een woordvoerder van de provincie meent daarentegen dat Kant ‘wilde geruchten in gecultiveerde vorm’ aan de provincie heeft gestuurd. Kant heeft eind vorige week haar ontslag ingediend.

Reageer op dit artikel